Kultúra

Az experimentális színház ünnepe

Visszatér a régi kerékvágásba a Színházi Nyitra (Divadelná Nitra): a pandémia jegyében telt két évadot követően ismét olyan programot készítettek a szervezők, melyben a külföldi társulatok töltenek be meghatározó szerepet. Ismét az experimentális színházon lesz a hangsúly, és prominens helyet kaptak az ukrán alkotók is a programban. Az évad mottója a törékenység.
author
Havran Kati

2022. szeptember 19. 12:07

WE
A WE: media theater Ukrajnából érkezik (Forrás: nitrafest.sk)
Pénteken kezdődik, hat napon át várja a látogatókat az ország legrangosabb színházi fesztiválja Nyitrán.

A törékenység címszó alá többféle értelmezésben csoportosulnak az előadások. Lesznek olyanok, melyek az ember, a természet vagy épp az értékek veszélyeztetettségére reflektálnak, és olyanok is, melyek a törékenységet az erő vagy az erőszak ellenpólusaként értelmezik, megint mások olyan történeteket vetítenek elénk, melyek valamiféle meghibásodásról vagy épp a főhős hibás döntéséről szólnak. Mint ahogy az lenni szokott, a szervezők által meghirdetett mottót gyakran még jelentőségteljesebbé teszik az aktuális társadalmi történések: idén természetesen az ukrajnai háború lesz az, mely új értelmezési módokat nyújthat a törékenység témájához.

Középpontban Ukrajna

Az ukrajnai háborús helyzet témájának a főprogram is helyet kínál. Az ukrán WE: media theater művészeti közösség előadása egy dokumentarista jellegű darab. A WE: media theater Szasko Brama, Maria Jaszinszka a Luda Batalova közös projektje, akik közvetlenül a háború kitörését követően kezdték dokumentálni a háborús történéseket az országban. A három alkotó a lengyel határtól indulva utazta be az országot, és egészen a keleti régiókba ment, hogy videóriportokban örökítse meg a látottakat. Az út során beszéltek a határnál hosszú sorban álló menekültekkel, majd azokkal, akik az ország azon régióiban maradtak, ahol a fegyveres konfliktusok napi rendszerességűvé váltak. Riportjaik elsőként a YouTube-ra kerültek, ahol külföldi színházcsoportok is bekapcsolódtak a terjesztésükbe. A projekt következő lépéseként maguk az alkotók igyekeztek megérteni saját érzésekeit azzal kapcsolatban, amit az út során láttak és hallottak. Ennek eredményeképp egy performatív prezentációt láthat majd a nyitrai közönség, ahol a háborúról készült filmfelvételek váltakoznak azzal, ahogy az alkotók elevenítik fel mindazt, amit az út során éltek meg. A dokumentarizmus és a reflexió határán mozgó előadást A háború, a gyűlölet és a szeretet krónikája címmel vasárnap láthatja a fesztivál közönsége a nyitrai zsinagógában.

A kísérőprogram is kínál a háborús helyzettel kapcsolatos alkotásokat: a Neverending Posters? című kiállítás Mikola Kovalenko ukrán grafikus munkáit mutatja be. Kovalenko a háború kitörésétől kezdve mindennap elkészített és a szociális hálókon közzétett egy plakátot, mely az ukrajnai helyzetre figyelmeztet. Kovalenko 2015-től egyébként Szlovákiában él és alkot.

Experimentális vonalon

Kanyarodjunk vissza a színházi előadásokhoz. A járványidőszakot követően az eredeti elgondoláshoz tértek vissza a szervezők, idén tehát ismét a nemzetközi programra kerül a hangsúly. Összesen nyolc külföldről érkező előadás mutatkozik be, Ukrajna mellett Magyarországról, Horvátországból, Ausztriából, Franciaországból, Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból és Szlovéniából érkeznek előadók, illetve három előadás két ország koprodukciójaként készült. Az előadások jellemzően a kortárs tánc, a videó és a performansz elemeit ötvözik, az előadók többsége első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra.

Ilyen például Matija Ferlin horvát koreográfus, rendező és performer. A Sad Sam Máté című előadásban a passiótörténeten keresztül vizsgálja a saját testét – egy idősödő táncosét, mely már nem képes úgy mozogni, mint valaha. Az előadást Szent Máté Evangéliumának legismertebb megzenésítése, Johann Sebastian Bach híres oratóriuma, a Máté passiója inspirálta, mely egyébként teljes egészében elhangzik a darabban. Az előadást az Andrej Bagar Színházban játsszák a fesztivál nyitóprogramjaként.

Jan Mocek fiatal cseh színész és vizuális művész az online videójátékok világába vezeti a nézőt. Virtual Ritual című előadása az élő videó, a 3D animáció és YouTube formavilágán keresztül vizsgálja a valós és a virtuális világ közti kapcsolódásokat. Performansza azt boncolgatja, hogyan befolyásolják a videójátékok felfogásunkat a valós világról. Az előadást szombat este nézhetik meg a látogatók.

Szintén dokumentarista színházat láthatunk Göndör László magyar színművész előadásában. A Nagymamával álmodtam című darabban a szerző nagymamájáról, a majdnem százéves Katona Éváról készít portrét, aki mögött rendkívül gazdag életút áll. Göndör László a nagymamával töltött idő közös élményeit dolgozta fel a darabban, melyet hétfőn este ad majd elő.

A hazaiak közül

Ami a hazai programot illeti, öt társulat előadása érkezik Nyitrára, ebből emelünk ki kettőt. Hét év elteltével ismét meghívást kapott a kassai Thália (legutóbb a nagy sikerű Rükverc című eladással szerepelt a fesztiválon), mely az Apa, Anya, Pia című, idén márciusban bemutatott egyszemélyes előadását hozza a fesztiválra. A darabot Lucskay Róbert színművész adja elő, melyhez egy amerikai pszichológusnő alkoholista szülők felnőtt gyerekeiről szóló könyvét olvasva kapott ihletet, és melyet Forgács Miklóssal, a színház dramaturgjával öntött végleges formába. A darab kedden este szerepel a programban.

Szlovák–magyar koprodukcióban készült a Soft Spot című alkotás, mely egy táncos experimentális performansz, mégpedig Soňa Ferienčíková és Martina Hajdyla, illetve a progresszív magyar koreográfus, Hód Adrienn közös munkája. Előadásuk a test, a személyiség és a jelentés közötti összefüggéseket vizsgálja, ahol a táncosok arcát az utolsó pillanatig fekete álarc takarja. Az előadást a fesztivál zárónapján, kedden nézhetik meg az érdeklődők.

 

A fesztivál különféle kísérőprogramokkal, koncertekkel, utcai előadásokkal és beszélgetésekkel is várja a látogatókat, a teljes program a nitrafest.sk oldalon található.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Míg a polgármesterjelöltek számára a törvény meghatároz egy felső korlátot arra vonatkozóan, mennyit költhetnek a népszerűsítésükre, a helyi és megyei képviselőjelöltek esetében nincs ilyen felső határ (Somogyi Tibor felvétele)

Dunaszerdahelyen éles a kampány

bevásárlás

Kevesebbet ér a pénzünk, így kevesebbet vásárlunk – visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

tasr

Első előrejelzés: a tél korábban érkezik Európába, és keményebb lesz…

Aljakszandr Lukasenka

Rendeletben tiltotta meg az áremelést Lukasenka elnök Fehéroroszországban

Gúta

Díjazták a kivételeset alkotó gútaiakat

borz k

Vérszomjas veszett borz tartja rettegésben a szlovák falu lakosait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.