Színházi pompa szerelemmel, krimiízzel

Ínyenc olvasóknak való könyv Borisz Akunyin Színház az egész világ című regénye, a híres Eraszt Fandorin-történetek legújabb darabja.

Ínyenc olvasóknak való könyv Borisz Akunyin Színház az egész világ című regénye, a híres Eraszt Fandorin-történetek legújabb darabja. Amely meglehetősen végzetesen zárul, a megrögzött agglegény, a híres nyomozó, a logikusan gondolkodó entellektüel belesétál az élet legnagyobb és szerencsére elkerülhetetlen csapdájába: szerelmes lesz ügyfelébe, s feleségül is veszi. Színház az egész világ – így igaz, ezt már Shakespeare is állította, s milyen érdekes ez a világ, ha egy bűnténysorozat felgöngyölítésének a színtere. Külön izgalom, ha a gyilkossági kísérlet és a későbbi gyilkosságok egy modern felfogású, feltörekvő társulat berkein belül történnek. Szinte a nézőtérre képzeli magát az olvasó. Írói mestermunka, valódi briliáns Akunyinnak ez a könyve.

Adva van egy vándortársulat, amely 1911-ben Moszkvába érkezik, felbolygatva a színházi életet. Elizát, a primadonnát valaki meg akarja ölni, a gyilkossági kísérlet a premieren, mindenki szeme láttára zajlik. A főhős az a nyomozó, aki Akunyin korábbi, krimiként és kalandregényként, valamint korrajzként és útikönyvként is kiváló könyveiben szerepel. Azért, hogy minél közelebb kerülhessen ehhez a csodás és egyben visszataszító világhoz, a színházhoz – melyben intrika és szerelem, bosszú és megbocsátás pillanatonként váltja egymást valós és megjátszott érzelemként – Eraszt Fandorin képes színműíróvá válni. A nyomozó a felvilágosult, okos, a műszaki vívmányokat használó ember mintapéldája. S éppen ezért olyan különleges csemege ez a könyv, mert egy ilyen férfi átalakulását, szerelmes, ábrándos átlényegülését képes mesteri módon ábrázolni a szerző. Mai nyelven! S mégis, mintha 1911-ben lennénk.

Aki szereti a századfordulót megidéző, kissé romantikus, ám eléggé fanyar humorú, az elsőtől az utolsó mondatáig megmagyarázhatatlanul oroszos hangulatú irodalmat, annak feledhetetlen élmény lesz Akunyin regénye. Bónuszként egy hagyományos japán drámajáték szövegkönyvét is megkapja az olvasó. Pompa, játék, izgalom, érzelem: az évtized krimiolvasmány-csemegéje!

Borisz Akunyin: Színház az egész világ. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2013.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?