Kultúra

Színház a fotelból

Holnap, március 15-én 19 órától a Vígszínház Facebook oldalán lehet megnézni Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt senkije sincsen című előadását, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab arra fókuszál, milyen hatással volt Petőfi barátsága Arany János életére.
author
Juhász Katalin

2020. március 14. 14:00

Pillanatkép
Pillanatkép az előadásból      (Képarchívum)

A középpontban Arany János áll, az ő életét követi végig a darab a költő levelei, elbeszélései és naplóbejegyzései alapján. Az alkotók nem az iskolás tanagyagot akarták színre vinni, sokkal inkább az emberi kapcsolatokra fókuszáltak. Bemutatják, hogy a reformkorban mennyit jelentett egy személyes találkozás, egy kézfogás, és milyen az, amikor két ember egymás szemébe tud nézni. 

Az előadást 2018 óta játsszák a Pesti Színházban, tavaly októberben Pozsonyban is nagy sikert aratott vele a Vígszínház társulata. Vecsei H. Miklós darabját ifj. Vidnyánszky Attila rendezte, főbb szerepekben Hegedűs D. Géza, Szilágyi Csenge, Wunderlich József és Zoltán Áron látható,

„Vecsei H. Miklós tud valamit, ami aligha tanítható, de műhelykörülmények között, a gyakorlati tanárképzés során elleshető, tanulható. Ismeri a csípni tudó, bogáncs-információk erejét és természetét, ezért aztán keresi is őket. Tudja, hogy a művekkel, meg az emberekkel mindenekelőtt találkozni szükséges. A megérintődés esélyének megadása, a találkozás létrejötte a lényeg, nem a megfelelési kényszerből űzött műelemzés kalapáló kopogása. Hogy a közös birtoklással járó öröm során majd egy fényes pillanatban rá lehessen mutatni egy alkotói megoldásra: ezt nézd! S az majd megmarad, s hívja a többi rácsodálkozást. Az összeállítás, mely fényes bizonyítéka annak, hogy milyen fölösleges a vita arról, hogy művet vagy életrajzot tanítsunk-e irodalomórán,  időrendben követi Arany életútját, s nem tartalmaz semmi rendkívüli elemet. De pontosan lehet érezni, hogy az anyaggyűjtés során melyik adat, melyik mű, melyik szereplő figurája bizsergett meg a közvetítésre vállalkozó szerkesztő ujja alatt, s melyikről mondta, ez az, ezt elviszem, mert ezt mutatni kell. Ez a válogatói izgatottság, mely képes megérezni, hogy a megismerendő ember mitől volt boldog, mitől volt kétségbeesett, tehát a vágy keletkezésének kitapintása csak azokban működik, akik maguk is részesei a szertartásnak, vagyis valami módon már meg vannak hódítva az ügynek. A megérintettség érzete munkaeszköz, a megérintettség állapota az első feltétele a művészetközvetítői tevékenységnek, űzze azt bárki: művész avagy művésztanár' - írta az előadásról Gabnai Katalin drámapedagógus.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.