Színészeink Jan Hřebejk készülő filmjében

Elkezdődött Jan Hřebejk cseh rendező új filmjének a forgatása. A tanítónő című cseh–szlovák koprodukcióban készülő mozgóképet a Szlovák Televízió is támogatja.Pozsony. A Petr Jarchovský forgatókönyve alapján, Zuzana Mauréry főszereplésével készülő film a szocializmus idejébe megy vissza.

Elkezdődött Jan Hřebejk cseh rendező új filmjének a forgatása. A tanítónő című cseh–szlovák koprodukcióban készülő mozgóképet a Szlovák Televízió is támogatja.

Pozsony. A Petr Jarchovský forgatókönyve alapján, Zuzana Mauréry főszereplésével készülő film a szocializmus idejébe megy vissza. Története 1983-ban játszódik egy külvárosi alapiskolában. Az ott tanuló gyerekek szülei megelégelik az egyik tanítónő akarnok módszereit.

Ezért egy szülői értekezleten az igazgatónőhöz fordulnak segítségért. Tanácsot kérnek, hogyan tudnának megszabadulni a zsarnok tanárnőtől. Azért nem olyan egyszerű félreállítani őt az útból, mert magas rangú katonatiszt özvegye, s jók az összeköttetései. Ezért tudja manipulálni nemcsak a gyerekeket, hanem általuk a szülőket is. Akik egyre inkább elveszítik a reményt, hogy bármit is tudnának tenni a tanítónő ellen. Úgy érzik, zátonyra futottak, mert a társadalmon, amelyben élnek, nem lehet alulról jövő kezdeményezéssel változtatni.

A főszerepeket Zuzana Mauréry mellett Zuzana Konečná és az a Peter Bebjak játssza, akit nemcsak színészként ismerhetünk, hanem elsősorban kitűnő rendezőként – ő rendezte 2011-ben a Barackliget című, a Csallóközben játszódó filmdrámát, Tóbiás Szidi, Mokos Attila, Nádasdi Péter és Cserhalmi György remek alakításával.

Három hazai magyar főszereplője is lesz A tanítónőnek. A Komáromi Jókai Színház két művésze, Bandor Éva és Mokos Attila, valamint Kassai Csongor, aki játszott már Jan Hřebejk egyik korábbi filmjében. Az Élet mindenáron című 1999-es, abszurd és groteszk elemekre épülő fekete komédia egyik főszerepét alakította, egy zsidó fiút formált meg, akit – miután megszökött a koncentrációs táborból – egy cseh család fogadott be és bújtatott.

Jan Hřebejk úgy nyilatkozott, hogy a magyar színészeket azért is szereti, mert egészen más energiát visznek a történetbe, mint a csehek.

A neves cseh rendező augusztus végéig forgatja filmjét pozsonyi helyszíneken, s várhatóan jövő tavasszal láthatja a közönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?