Színes szökőkutak

A hét végéig még megtekinthető a pozsonyi Városi Galériában az Arthur Fleischmann – hazatérés című kiállítás, amelyet a Henkel Slovensko Szlovákiának elnevezésű projekt ez évi bemutatójaként rendeztek.

Arthur Fleischmann: A DNS felfedezésére A hét végéig még megtekinthető a pozsonyi Városi Galériában az Arthur Fleischmann – hazatérés című kiállítás, amelyet a Henkel Slovensko Szlovákiának elnevezésű projekt ez évi bemutatójaként rendeztek. A Henkel Slovensko négy esztendeje évenként segít felkutatni és Szlovákiában ismertetni olyan híres alkotókat – képzőművészeket –, akiknek kimutatható szlovákiai származásuk, és nem idehaza, hanem külföldön érték el sikereiket. Eddig Andy Warhol, valamint Dežo Hoffmann, a Beatles fotográfusa, valamint Koloman Sokol műveiből láthatott a pozsonyi közönség kiállítást a cég jóvoltából. A Henkel Slovensko azért indította el négy éve ezt a projektjét, hogy egyrészt a hazai közönség megismerje ezeknek az alkotóknak a munkáit, másrészt erősítse Szlovákia imázsát az Európai Unióba vezető úton.

Arthur Fleischmann Pozsonyban született 1896. június 5-én. Szobrászatával szinte az egész világon jelen van: művei megtalálhatók a Londoni és a Sydneyi Nemzeti Galériában, valamint egy sor már rangos intézményben. Nagy-Britanniát négy alkalommal képviselte az expón. Egyik leghíresebb alkotása az a kristálykorona, amelyet II. Erzsébet királynő számára készített a királynő megkoszorúzásának huszonötödik évfordulójára. Úttörő szerepe volt a nem hagyományos szobrászati anyagok alkalmazásában: elsősorban plexiüvegből alkotta meg ún. vizes szobrait. A kinetikus irányt az op-arttal vegyítette.

A Mirbach-palotabeli kiállításon húsz Fleischmann-alkotás látható: plexiüvegből készült szökőkutak, plasztikák és makettek. Ezt egészíti ki a művészt bemutató, fotókból készült összeállítás, valamint egy dokumentumfilm. A kiállításon kívül – ugyancsak a Henkel Slovensko jóvoltából – a Biela utcában állandó kiállítás nyílt Arthur Fleischmann munkáiból, valamint egy monográfia is megjelent Marián Pauer tollából, aki egyben a városi galériabeli kiállítás kurátora. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?