Színek, szavak, hangok

John Lukacs (Lukács János) történészprofeszszor az Amerikai Egyesült Államokban él. Számos tanulmánya és kötete jelent meg magyar nyelven. Az olvasók körében nagy sikernek és népszerűségnek örvendenek A XX. század és az újkor vége, valamint A történelmi Hitler című tanulmánykötetei. Az Évek...

John Lukacs (Lukács János) történészprofeszszor az Amerikai Egyesült Államokban él. Számos tanulmánya és kötete jelent meg magyar nyelven. Az olvasók körében nagy sikernek és népszerűségnek örvendenek A XX. század és az újkor vége, valamint A történelmi Hitler című tanulmánykötetei. Az Évek... című kötetében nemcsak tanulmányíróként, szépíróként is maradandót alkotott.

A Budapest, 1900 kötetével elsősorban a külföldiek számára szerette volna bemutatni szülővárosát, de ugyanúgy a magyar olvasók körében is joggal és méltán érdeklődésre találhat a könyv. Lukács nem elégszik meg a tárgyilagos adatközléssel és a kutatómunkával járó tényfeltárással. Cselekményszerű, izgalmas kalandokkal, rejtélyekkel teli regényként is olvashatók a fejezetek. Mint a címből is kitűnik, a magyar főváros 1900-ra vonatkozó eseményeire, fejlettségére, kultúrvilágára összpontosít a szerző, de szellemi kitérőként a nagyszabású millenniumi kiállítás esztendejét, Ferenc József nagy csinnadrattával kísért budapesti látogatásának évét, azaz 1896-ot, valamint az 1905–6-os parlamentáris és politikai struktúra romlásának időszakát is beemeli a kötetbe.

A főváros természeti adottságait és anyagi viszonyait, a lakosság, a társadalom összetételét és a politikai-gazdasági viszonyokat, a további fejezetekben Budapest szellemi és művészeti életének állapotát és jelenségeit vázolja. Egyfajta szellemi kalandozás ez a könyv. Azt is megtudhatjuk, milyen étkezési szokásai voltak a gazdagabb és a szegényebb néprétegeknek. Az olvasó betekintést nyerhet a budai kerthelyiségekbe, halászcsárdákba, pesti kávéházakba és a szállodai éttermekbe. „A kávéház, a kocsma, az orfeum, a színház és a cirkusz azok a helyek, ahol a budapestiek felüdülést kerestek a napi fáradalmak után.” Úgy ír a szerző a város kalandorairól, színészeiről, kurtizánjairól, politikusairól és művészeiről, mintha személyesen ismerte volna őket. Az ismeretterjesztés szándéka mellett nemcsak okfejtő, hanem élményszerű, szórakoztató is a könyv.

Az írók közül azoktól idéz, akik 1900-ban Budapestről írtak: Kóbor Tamástól, Körmendi Ferenctől és Krúdy Gyulától. Az írók nyelvezete, sajátos hangvétele kapcsán reflektál a szerző a főváros szellemiségére.

Olyan sziporkázó szellemességgel, „bennfentes” jártassággal, érzékletes, költőien ihletett stílusban megírt könyvet vehet kezébe az olvasó, mely párját ritkítja a történelmi hitelességű tanulmánykötetek között. John Lukacs történészként nemcsak kiváló ismerője, hanem nagyszerű, szépírói vénával megáldott tudósítója, cselekményszövője a történelmi korszakoknak és időknek. Ez az az értéktöbblet, mely a többi kötetét is jellemzi. Ráérez a kor aurájára, sajátos színnel egészíti ki, sajátos zamattal fűszerezi meg az adott korszakot.

Baudelaire Kapcsolatok című versének sorai nemcsak az 1900-as Budapestre, hanem a magyar származású John Lukacs kötetére is ráillenének:

„Ahogy a távoli visszhangok egyberingnak

valami titkos és mély egység tengerén,

mely, mint az éjszaka, oly nagy, és mint a fény,

egymásba csendül a szín, és a hang s az illat.”

Szabó Lőrinc fordítása

(John Lukacs: Budapest, 1900. A város és kultúrája; Európa Könyvkiadó, Budapest, 1999)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?