Sziámi-koncert Királyhelmecen és Kassán

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a Sziámi zenekar október 7-én, szombaton a királyhelmeci kultúrházban, 8-án, vasárnap este hét órától pedig a kassai Márai Stúdió intim, ám hangulatos színháztermében koncertezik.
A magyar underground rock egyik klasszikus zenekara látogat a „keleti végekre”.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a Sziámi zenekar október 7-én, szombaton a királyhelmeci kultúrházban, 8-án, vasárnap este hét órától pedig a kassai Márai Stúdió intim, ám hangulatos színháztermében koncertezik.

A magyar underground rock egyik klasszikus zenekara látogat a „keleti végekre”. A Sziámi alapítója, Müller Péter az URH és a Kontroll Csoport után hozta létre változó felállású együttesét, amelynek nevéhez nagy klasszikusok, földalatti himnuszok, kimagaslóan jól sikerült szövegek, egy Guinness-rekord és egy egészen friss lemez fűződik: a Fogjad már meg!

A Sziámival 1987-ben találkoztam először Tímár Péter Moziklip című klipfüzérében, amelyben – csodák csodája – egymás mellett szerepeltek befutott előadók és a korszak épp csak megtűrt alternatív zenekarai. Hol volt, hol nem volt akkor még szabad világ, talán engem is éppen ők döbbentettek rá, hogy a zenepiacon sincs minden rendben, hiszen hiába jártam Budapest lemezboltjait, sehol sem hallottak ilyen nevű bandáról. Ahhoz pedig, hogy URH- és Kontroll-felvételekhez hozzájussak, egy rendszerváltásra volt szükség. A kilencvenes évek elején is „ütöttek” Müller Péter Sziámi lírai-depreszszív szövegei, el lehetett képzelni, milyen lehetett ezeket a 80-as évek legelején hallani, és másolt kazettákon terjeszteni.

Aztán jöttek az új időknek új dalai, a meglepő mondanivaló és lázadó fíling maradt, az egyszerre experimentális és barátságos, intellektuális és bulizós punk-funk-etno-pop zenét pedig jobb híján „alternatív” jelzővel illette a média. A Sziáminak 1986 óta 13 lemeze jelent meg, de mivel nem szerepelnek a kereskedelmi tévékben, mifelénk sajnos alig ismerik őket. Pedig sokat veszítenek, Müller Péter Sziámi ugyanis Lovasi András mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb rock-költője.

„Mindenki annyira bizonytalan, / Csak dizájnja van és nem identitása, / Ez a badibilding, ez egy olyan épület,/ Ahol senki nem vágyik igazi társra, / Csak egy kis fazonigazításra. / Azt hiszik a szüleid, hogy megnőtt a melled, / Én azonban gyanítom, / hogy összespóroltad az uzsonapénzed / És ez a csoda is csak szilikon” – hogy egy újabb keltezésű gyöngyszemet prezentáljak.

A Sziámi öt év után idén jelentetett meg új lemezt. Ezek a dalok huszonegyedik századiak, poposabbak, táncolhatóbbak, erőteljes népzenei hatással, és a mai korra reflektálva. Még mulatós-paródia is akad köztük, a szövegek viszont erőteljesek, nyersek, ironikusak, és aktuális problémákat feszegetnek.

Aki kíváncsi a magyar underground rocktörténelem egyik legjelentősebb zenekarára, amely a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének közvetítésével látogat el hozzánk, időben váltson jegyet a Márai Stúdió pénztárában a kassai koncertre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?