Szerdán Visky András író, költő a Magyar Intézetben

Pozsony |

<p>A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében szerda délután a friss József Attila-díjas Visky Andrással ismerkedhet meg a pozsonyi közönség.</p>

A határon túli magyar irodalom jeles képviselőit bemutató sorozat e havi vendége író, költő, esszéista, dramaturg, a kortárs erdélyi irodalom egyik legsokoldalúbb alakja. Visky jelenleg a kolozsvári Bábes-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színházművészeti Karának docense, a Koinónia Könyvkiadó igazgatója és a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Számos alkotói díj nyertese, drámáit hazai és külföldi színházak is játsszák. A Júlia című monodrámája, amelyben édesanyja élettörténetét dolgozza fel, román és angol nyelven is színre került, sikerrel játszották Nyugat-Európa és Amerika nagyvárosaiban. A darab a túlélés, az elvehetetlen belső szabadság drámája, melyben az erdélyi magyarság közelmúltjának néhány rettenetes állomása elevenedik fel. Júlia egy hétgyermekes anya, akinek férjét az ’56-os forradalom után meghatározatlan okok miatt huszonkét év fogságra ítélik, őt pedig gyermekeivel együtt kitelepítik a Duna-deltába. Visky András legújabb drámáját az egri Gárdonyi Géza Színház mutatta be idén februárban. Az Alkoholisták költői misztériumdráma, nagyon is földközeli szereplőkkel és helyzetekkel. Hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra. „Két világ, a látható és a láthatatlan, a színház két világa párhuzamosan egymás mellett... A realista jeleneteket a misztérium tükrében kell értelmeznünk, és fordítva...” – nyilatkozta a szerző, aki az irodalmat evangéliumnak, a verset pedig katedrálisnak tartja.
„Visky András igazi játékos – hivatalaiban, kiadóként, tanárként, dramaturgként, esszéistaként, drámaíróként s költőként. Játszik azzal, ami lényegünket alkotja, s amit lényegünkkel alkotunk: a léttel. Játszik jelentéktelennek és jelentősnek tűnő mozzanataival, az emberi kapcsolatokkal, a hittel, a hivatással, a nyelvvel, a szereppel, az alkotással, az olvasóval” – írja róla Ekler Andrea.
Rejtőzködés és kitárulkozás, az emberiség újra és újra elmesélhető nagy történetei, a színház és az irodalom viszonya, valamint a kisebbségi lét kerül fókuszba ma 17 órakor a Magyar Intézetben. A rendezvény a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékével közös szervezésben, a Balassi Intézet és az NKA támogatásával valósul meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?