Szeptemberben ismét BIB

ELŐZETESPozsony. Szeptember 6-án a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében nyitják meg a gyermekkönyv-illusztrációk pozsonyi biennáléját, a BIB-et. A rendezvény a maga nemében – elsősorban azzal, hogy nem kommersz – egyedülálló és világszerte elismert.

ELŐZETES

Pozsony. Szeptember 6-án a Szlovák Nemzeti Színház régi épületében nyitják meg a gyermekkönyv-illusztrációk pozsonyi biennáléját, a BIB-et. A rendezvény a maga nemében – elsősorban azzal, hogy nem kommersz – egyedülálló és világszerte elismert. Bizonyítja ezt az iránta tanúsított érdeklődés is: a BIB szeptemberben nyíló kiállításain több mint háromszáz művész illusztrációs munkásságába tekinthet be a közönség.

A központi kiállítás, vagyis a gyermekkönyv-illusztrációk versenye az Sznf téri Művészetek Házában lesz látható. E bemutatót reprezentatív tárlatok egészítik ki. A Művészetek Háza központi kiállítóhelyiségében kap helyet a 2011. évi nagydíjas dél-koreai Eunyoung Cho önálló tárlata, valamint a tavalyi két Andersen-díjas művész kiállítása is. Egyikük a cseh származású, Amerikában élő Petr Sís, aki illusztrációiért, a másik az argentin María Terese Andruetto, aki irodalmi szekcióban kapott Andersen-díjat.

Hagyomány, hogy az egyes biennálékon bemutatják egy-egy jelentős hazai illusztrátor munkásságát. Idén Jaroslav Vodrážka grafikusra esett a választás. Ehhez kapcsolódik az az összeállítás, amelyre olyan hazai illusztrátoroktól válogattak eredeti munkákat, akik díjat kaptak a BIB 23 évfolyama alatt.

Ezenkívül a Pozsonyban székelő külföldi kulturális intézetekben is rendeznek gyermekkönyv-illusztációkból összeállított tárlatokat. A Bibiana-házban már megnyílt az a kiállítás, amely a BIB-re jelentkezett hazai művészek illusztrációiból mutat be válogatást.

A BIB-hez kapcsolódva idén is rendeznek nemzetközi szimpóziumot. A tanácskozás témája ezúttal az identitás lesz, s arra keresnek majd választ, miképpen hat a globalizáció az illusztrálás művészetére. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?