Szépművészeti: három évre zárva

ÖSSZEFOGLALÓBudapest.

ÖSSZEFOGLALÓ

Budapest. A hétvégén bezárt a Szépművészeti Múzeum, ma pedig megkezdődött az épület rekonstrukciója; a hároméves beruházás során megújul az 1945 óta romos Román csarnok, kijavítják a tetőzetet, korszerűsítik a fűtési rendszert, új kiállítótereket, műtárgyraktárt és éttermet hoznak létre. Baán László főigazgató elmondta: a Liget Budapest projekt keretében, 8 milliárd forintból megvalósuló felújítást követően a múzeum 2018 tavaszán nyit meg ismét, a megújuló Román csarnok a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesülő Régi Mesterek Gyűjteményét fogadja majd be.

A zárva tartás idején a múzeum a Magyar Nemzeti Galériában rendez időszaki kiállításokat; idén többek között a 20. század talán legfontosabb kínai festője, Csi Paj-si, erdélyi magyar képzőművészek, majd Meret Oppenheim munkáiból nyílik kiállítás, 2016 januárjától pedig Frida Kahlo és Diego Rivera főműveit mutatják be. A bezárás kapcsán külföldön is aktívabban mutatkozik meg a Szépművészeti: nyáron Milánóban egy nagy Leonardo-kiállításra kölcsönzik a reneszánsz mester lószobrát, majd szeptembertől szintén a lombard városban, a Palazzo Realéban rendeznek kiállítást a Szépművészeti gyűjteményéből, az ekkor zajló világkiállításra időzítve.

Baán László szót ejtett az általa miniszteri biztosként irányított Liget Budapest projektről is. Beszámolója szerint a Hősök tere részben újraparkosítva, az 1938 előtti állapotban újul meg, és újragondolják a Magyar Mezőgazdasági Múzeum koncepcióját: a Vajdahunyadvárban a tervek szerint a boros, gasztronómiai és élelmiszeripari funkciók összpontosulnának, míg egy még felkutatandó külső helyszínen mutatnák be a növénytermesztési és állattartási eljárásokat. A Közlekedési Múzeumon kívülről elvégzik a teljes történeti rekonstrukciót, így az épület visszakapja a világháború után lebontott felső szintjét és kupoláját. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?