Szenvedélyes körök

Kassa. Alapformák és színek a térben címmel nyílik holnap a Löffler Múzeumban a müncheni Ingo Glass kiállítása. A Bauhaus által inspirált modern szobrászat, ezen belül a köztéri fémplasztika új dimenzióit kereso muvész Temesváron született, és 1979-ben, harmincnyolc éves korában emigrált Németországba.

Kassa. Alapformák és színek a térben címmel nyílik holnap a Löffler Múzeumban a müncheni Ingo Glass kiállítása. A Bauhaus által inspirált modern szobrászat, ezen belül a köztéri fémplasztika új dimenzióit kereso muvész Temesváron született, és 1979-ben, harmincnyolc éves korában emigrált Németországba. Fontos számára, hogy alkotásai a befogadó tér elemeivel együtt hassanak, eközben újraértelmezi a kört, a négyzetet és a háromszöget, kihasználva a korszeru ipari technológiák által nyújtott muvészi szabadságot. Magyarországon több alkalommal állított ki, egyik monumentális, tizenhárom méter magas alkotása a dunaújvárosi szoborpark büszkesége.

Glass egy korai interjújában úgy fogalmazott, hogy az utóbbi harminc év szobrászati koncepciói közül ahhoz szeretne kötodni, amely a plasztika és az építészet közötti kölcsönkapcsolaton alapul, mivel úgy véli, „a plasztika éppen olyan konstruktív dolog, mint az építészeti konstrukció, pontosabban fogalmazva a gótikus katedrális”.

A muvészt a felületek kínálta különleges fényeffektusok is izgatják, és bátran kísérletezik a modern nagyvárosok architektonikai közegébe állított szobrokkal is. Tudatosan keresi az átfedéseket a Duna menti államok muvészete között – a folyó által ihletett szobraiból egyet-egyet minden országban elhelyezett.

Kisebb méretu fémplasztikáin a színeknek is fontos jelentésük van. Glass körei pirosak, mivel a piros számára a szenvedély, az élet, az energia és a mozgás színe. A háromszögek sárgák, a négyzeteket pedig kékre, a nyugalom színére festi.

A különleges csemegének ígérkezo kassai kiállítás a Löffler Múzeum és a nagyváradi múzeum közötti együttmuködés újabb gyümölcse. A holnap fél ötkor nyíló tárlat anyagát Dr. Aurel Chiriac, a partnerintézmény igazgatója állította össze. Ingo Glass fémszobrai szeptember 5-éig tekinthetoek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?