Személyes és közösségi

<p>Pozsony. Magyarország köztársasági elnöke</p><p>a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést adományozta Görföl Jenő művelődésszervezőnek és Mokos Attilának, a Komáromi Jókai Színház színművészének. Az állami kitüntetéseket Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át tegnap a nagykövetségen.</p>

TALLÓSI BÉLA

Czimbalmosné Molnár Éva a magas rangú magyar állami kitüntetések hagyományáról szólva elmondta: az államfő olyan külhoni magyaroknak ítéli oda azokat, akik kiemelkedőt alkottak saját szakterületükön. Kifejtette, a kitüntetéseket személyek kapják, ám a megbecsülés az általuk képviselt közösségnek is szól.

Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára a szlovákiai magyarság megmaradását és összetartozását elősegítő, önzetlen közösségi munkája elismeréseként kapta a kitüntetést. Kérdésünkre elmondta, meglepődött, amikor megtudta, hogy kitüntetik. „Nem nekünk szoktak díjakat adományozni, hanem mi szoktunk kitüntetésekre felterjeszteni másokat, akik tevékenységükért megérdemlik a köszönetet – fejtette ki. – Nekünk, csemadokosoknak nem lenne eredményes a munkánk, ha nem állna mögöttünk sok-sok ember. Ha nem lenne ott mögöttünk a választmányunk, a szövetség országos tanácsa vagy az alapszervezetek tagsága. Ez a személyes elismerés, ahogy a nagykövet asszony mondta, a közösségünké is. Nagyon jó, hogy odafigyelnek a most már hatvanhatodik éve létező szervezetre, amely sokkal nehezebb napokat is megélt. Az, ha egy-egy munkatársát kitüntetik, a többieknek is erőt adhat. Valószínűleg ők is tudják, hogy az elismerés nem csak nekem szól. Ezért úgy vélem, mindenkire ösztönzően hat” – mondta Görföl Jenő.

Mokos Attila színművész a felvidéki magyar színjátszásban betöltött meghatározó szerepe és kiemelkedő színészi alakításai elismeréseként vehette át a magas rangú kitüntetést. „Nagyon megtisztelő és kellemes érzés – nyilatkozta Mokos Attila. – Úgy gondolom azonban, az elismerés a színházunkat is méltatja és megilleti. Egy robogó szekérre ugrottam fel annak idején – Déryné szekerére gondolok. Ezért külön köszönettel tartozom a színház alapítóinak és mindazoknak, akik hozzájárultak a teátrum hatvan évéhez. Fontos értéket ápoltak és ápolnak: a hivatásos felvidéki magyar színjátszást. A kitüntetés erőt ad az elkövetkezendő időszakokra. Hitet ad, hogy mindig lesznek olyanok, akik – ha néha meg-meg is zökken az a szekér – tovább húzzák, nehezebb helyzetekben is. Bízom benne, hogy a következő, már csápjait nyújtogató fiatal generációban is meglesz ehhez az elszántság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?