Szanyi Mária néprajzkutató és Élesztős Pál professzor lettek az idei Jedlik-díjasok

Szímő |

<p>A Vág menti település jeles szülöttére, Jedlik Ányos István magyar természettudósra, feltalálóra, bencés szerzetesre emlékeztek a szülőfalujában május 9-én és 9. alkalommal adták át a Jedlik-díjat. &nbsp;</p>

A társadalomtudományok terén elért eredményeiért Szanyi Mária néprajzkutató kapott Jedlik-díjat. „Különleges életútja van, melyet eddig kevésbé méltányolt a felvidéki magyarság. Sokkal többet érdemelt volna megbecsülésből, megértésből és szeretetből, mint amennyit eddig kapott” – mondta a laudációban Lacza Tihamér. A természettudományok terén elért eredményeiért Élesztős Pál professzor vehette át a Jedlik-díjat, aki a pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola egykori tanszékvezető professzora, jelenleg az alkalmazott mechanika és mechatronikai intézet helyettes vezetője.

A pénteki emlékünnepség ökomenikus istentisztelettel kezdődött, melyet Ďurčo Zoltán püspöki helynök celebrált a Szent Márton templomban. Helga Varga Bach énekművész koncertje után a vendégeket Bób János polgármester köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) országos elnökségének tagja. Jedlik szobrának megkoszorúzása után Farkas Iván, az MKP országos alelnöke nyitotta meg a tudományos szimpóziumot a Jedlik Házban. Izgalmas, humorral fűszerezett előadást tartott Varga Lajos a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagkeresztjének elnöke. Jedlik egyik találmányáról, a szikvízről szólt, mint hungarikumról. Lacza Tihamér tudomány és művelődéstörténész folytatta a szép hagyományt és a Jedlik-díjasok egyikeként beszámolt legfrissebb alkotómunkájáról. Megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából a szikvízgyártól lovagrendje a címerüket ábrázoló képet és Majer Farkas atya kisplasztikáját ajándékozta a  Jedlik Emlékszobába.

Varga Lajostól a közönség megtudta, hogy Bób Jánost az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend a szikvíz és üdítőipari szekció javaslatára, hamarosan Nagy Ezüstkereszt-fokozatú elismerésben részesíti. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?