Szabadulás tele kétséggel

Iratai szerint Sós Erzsébet, huszonhárom éves kórházi ápoló. Apja országszerte ismert tudós és tanár, kinek nevét mind őszintébb vérszomjjal vetik papírra az uszító újságírók. Ezért az inkognitó. Erzsébet óvóhelyre, a pincébe falazottak közé bújtatja el apját a bőrkabátos nyilasok és az ostromlók elől.

Iratai szerint Sós Erzsébet, huszonhárom éves kórházi ápoló. Apja országszerte ismert tudós és tanár, kinek nevét mind őszintébb vérszomjjal vetik papírra az uszító újságírók. Ezért az inkognitó. Erzsébet óvóhelyre, a pincébe falazottak közé bújtatja el apját a bőrkabátos nyilasok és az ostromlók elől. Anyja már nem él, barátja, Tibor is eltűnt. Egyedül maradva az ostrom ideje alatt a tömbház alagsorában rejtőzik el, ahol a többiekkel együtt rettegve vár. A túlélés reményével, hátha nem találnak rájuk. Bombák robaja hallatszik le, mondatfoszlányok hangzanak el. A bombázások közt csak nyögések, sóhajok, fekvőhelyek nyikorgása töri meg a némaságot.

Csak ne érje őket találat! Az oroszok már a közelben lehetnek, a szabadulást hozzák. Az áruló házmesterrel géppisztolyos nyilasok rohannak le a szükséghelyre, s az ételmaradékok, a szenny és a mocsok közt pácolódó testek bűzében lelövik a zsidó fogtechnikust: „ami sok, az sok”. Német gépfegyveresek jelennek meg az ajtóban, mindenki mehet. Erzsébet a priccsen heverő bénával marad. Lelkében is dúl a háború – nemsokára itt az oroszok, kitűnő íróik, matematikusaik vannak, nem lehetnek rossz emberek…

A zugolyban egy orosz katona bukkan föl. A katona és Erzsébet találkozása, ez már a történet vége, s a megilletődött csendé. A felkínált pálinkától a katona megbátorodik, feloldódik, s megerőszakolja Erzsébetet. A test szöveteiben, mint az oltás anyaga a vérpályán, a fájdalom és az émely kering, de Erzsébetben nincs harag, csak közöny. Mintha mindketten parancsot teljesítettek volna.

Később az utcán holtan találja az oroszt. Vérben ázik, még ki sem hűlt a teste. Már nem ropognak a fegyverek. Erzsébet apja keresésére indul. Emberek nyüzsögnek az utcákon. Szabadulás. Tele kétséggel, ellentmondással. Negyvenötben, a regény megírásának évében. Nincs éljenzés, sem felhőtlen öröm és boldogság. Megkönnyebbülés – valami véget ért, valami más kezdődik.

Márai sejtette, tudta, mi következik. Ezért a hűvös, pátoszmentes, visszafogott, tárgyilagos, elbizonytalanodó hang. A szabadulásról. Az új korszakról. Márai nem kért belőle.

(Helikon, 2000)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?