Szabadság és tisztelet másoknak és nekünk

Lázasan készül a füleki férfikar a nagy megmérettetésre: a galántai Kodály Napokra. Nem kicsi a tétje ugyanis a versengésnek.

A füleki férfikar egy templomi hangverseny után Fehér Miklós karnagygyalEibner Róbert felvételeLázasan készül a füleki férfikar a nagy megmérettetésre: a galántai Kodály Napokra. Nem kicsi a tétje ugyanis a versengésnek. A 82 éves énekkarnak a lehető legmagasabb minősítést, a zsűri dicséretével járó arany fokozatot kell megvédenie, melyet a legutóbbi Kodály Napok alkalmával szerzett, s melynek három évig lehetett a birtokosa.

A Kodály Napok a szlovákiai magyar énekkarok legrangosabb fóruma. A háromévente megrendezett országos művészeti fesztiválon minden fellépő kórust besorol a zsűri valamilyen kategóriába. Az előadásmód hitelességét, a kottahűséget, a tisztaságot, a kiejtést, a művészi éneklést pontozva a zsűri bronz, ezüst, illetve arany minősítést ítélhet oda. A legmagasabb „kitüntetés” az, ha a kórus az arany fokozat mellé megkapja a zsűri dicséretét is. Ezt sikerült megszereznie három évvel ezelőtt a füleki férfiaknak. De ahogy Eibner Róbert, a férfikar egyik tagja megjegyezte: „Nem könnyű a legmagasabb minősítést megszerezni, azonban az igazán nehéz feladat: megtartani azt.”

Az énekkar kezdettől fogva részt vesz a Kodály Napokon. Többször is megszerezte az ezüst fokozatot, de mióta Fehér Miklós karnaggyal dolgozik a kórus, elérte az arany, és a dicsérettel együtt járó arany minősítést is. Fehér Miklós csaknem tíz éve vezeti a fülekieket, ez lesz a negyedik Kodály Napok, amelyen a férfikar az ő vezényletével indul. A legutóbbi sikeres megmérettetés és az ott szerzett elismerés után a füleki férfikar több külföldi meghívást is kapott. Azóta szerepeltek Pécsett a Bordal Fesztiválon, ahová a világ különböző részeiből hívnak meg kórusokat. Másodszor jutottak el Finnországba is, illetve Füleken is másodszor fogadhatták finn barátaikat. A Lieksai Férfikarhoz immár csaknem tízéves barátság fűzi a fülekieket, amely egyre tartósabb, közvetlenebb lesz.

Az idén a férfikórus Pro Cultura Füleki Férfikar néven szerepel majd a Kodály Napokon, mert időközben polgári társulássá alakultak. A civil szervezet létrehozását a két éve választott új vezetőség szorgalmazta, hogy így biztosítsa a kar pénzügyi támogatását. Jakab Józseftől, a férfikar vezetőjétől megtudtuk, hogy a másik égető probléma, amely még megoldás előtt áll, a fiatalítás.

„Bár a koruk miatt idősnek számító jelenlegi tagok szívükben, akaratukkal, hozzáállásukkal ifjak, mégis szükséges lenne a kisebbségben lévő fiatalok számának bővítése, új tagok beszervezése” – mondta Jakab József a férfikar május 10-i füleki fellépése után. A templomi hangverseny volt a Kodály Napok előtti utolsó főpróbája a kórusnak. S hogy milyen műsorral készülnek Galántára, arról a karnagyot, Fehér Miklóst kérdeztük. „Úgy építettem fel a műsort, hogy tartalmazza valamilyen formában a kórus és a magyarság múltját, jelenét és jövőjét is. A két finn népdal a férfikarunk finn kapcsolataira és a Lieksai Férfikarhoz fűződő barátságunkra, a közös élményekre utal. Az egyik magyar mű, amit ezen kívül előadunk, Petőfi Sándor Rab hazának fia című verséből íródott, a másik egy kuruc kori magyar népdalcsokor. Petőfi versének mondanivalója az, hogy a költő nem nyugodhat sírjában, míg nemtalálja meg a szabadságot. Csak akkor lel nyugalomra, ha a haza szabad lesz, ahogy ő akarta. Zeneileg nagyon igényes darabról van szó. Magyar népdalcsokrunk eltér a hagyományostól, mégpedig annyiban, hogy az összeállításunk nem a lassú dalokkal kezdődik és az ütemesebbekkel zárul. Éppen ellenkezőleg, a kuruc dalok büszkén indulnak, fergetegessé nőnek, majd a mámor hagsúlyozása helyett melankolikus érzéseket közvetítenek. Műsorunk végén egy latin Magnificat, Mária-ének csendül fel. Ennek is van mondanivalója. A Mária-kultusz az európai kultúrában gyökerezik, ugyanakkor sajátos magyar nemzeti töltése is van. Mária a magyarok nagyasszonya, akinek István király felajánlotta országát. Nekünk tehát többet jelent mint más nemzetek számára. Műsorunk magyar és idegen nyelvű műveinek végső üzenete a szabadság és a tiszteletadás: hogy másokat nem bántva, de magunkat becsülve éljünk.”

Megkockáztattuk a kérdést, milyen eredménnyel zárhatja a füleki férfikar az idei Kodály Napokat.

„Remélem, hogy elnyerjük az arany minősítést. Az viszont nagyon jó lenne, ha melléje a zsűri dicséretét is megkapnánk, akárcsak három évvel ezelőtt. A csapat képes rá, de a sikerhez hibátlan műsor kell” – tette hozzá a fülekiek karnagya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?