Szabad ötletek fesztiválja

<p>Az Are you Free? hazánk egyik legprogresszívebb dzsesszfesztiválja. Idén hatodik alkalommal rendezik meg Dunaszerdahelyen, holnap és szombaton, egyidőben a Pozsonyi Dzsessznapokkal, ami vagy véletlen egybeesés, vagy azt jelzi, hogy a szervezők nem félnek a konkurenciától.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Mi egy harmadik verziót is el tudunk képzelni: a rangos pozsonyi rendezvény egyáltalán nem konkurenciája a dunaszerdahelyinek. Előbbi ugyanis a kiszámíthatóságra alapoz, utóbbi a szabad improvizációra. A közönség szempontjából az előbbi – minden pozitívuma ellenére – nem kis részben társasági esemény, utóbbi viszont az ínyencek ünnepe. És az sem jelent semmit, hogy az Are you Free? fesztivál egy kis klubban, az NFG-ben zajlik. Rétegműfajról van szó, ezt a fajta zenét sehol sem hallgatják tömegek, pláne nem egy kisvárosban.

A rendezvény címét adó kérdésre (Szabad vagy?) ki-ki belátása szerint válaszolhat, a szervezők szerint mindenesetre arra vonatkozik, vajon tudunk-e függetlenedni a társadalmi elvárásoktól, vagy csak azt a zenét fogadjuk be, amelyet ránk erőltetnek. A free ebben a vonatkozásban az új dolgok, más műfajok iránti nyitottságot is jelenti.

Az avantgárd dzsessz vagy free dzsessz kedvelői kevés hasonló tematikus fesztivált találnak kis hazánkban, a nagy, országos rendezvények pedig még nem igazán nyitottak erre az irányzatra.

Holnap este elsőként a budapesti Grencsó Kollektíva lép színpadra Dunaszerdahelyen. A zenekar vezetője, Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgárd dzsessz egyik fontos alakja. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is első számú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval mostanáig tíz albumot jelentetett meg. Repertoárjuk rendkívül sokszínű, bátran kombinálják és újraértelmezik a világzenét, a dzsessz-standardokat, sőt a sanzonokat is. A Duna Műhely Grencsó Istvánról szóló portréfilmjének címe (Szabad vagyok) egyébként szépen rímel a dunaszerdahelyi fesztivál címére.

Az öt éve működő hollandiai Spinifex folyamatosan újat kereső, kísérletező, több stílus határán mozgó zenekar. A szabad improvizációs műfajokat kortárs zenével keresztezik. Idén a komáromi Mediawave fesztiválon is nagy sikert arattak. A koncertek után jam session, azaz örömzenélés következik, amelyen a két zenekar tagjai közösen improvizálnak.

Ezen a fesztiválon az érdeklődők nemcsak hallgathatják a zenét, hanem nemzetközi hírnevű zenészektől tanulhatnak egy workshopon, amely szombat délután zajlik.

A szombat esti hangulatot a Škvíry & Spoje nevű cseh–szlovák formáció hivatott megalapozni. Ez a négytagú zenekar a repetitív minimalista groovokra épít, melyekre mindegyikük szinte észrevétlenül új és új hangréteget csempész. Utánuk a litván Chekasin–Tarasov Duo következik, a néhai szovjet dzsessz két kimagasló egyénisége, akik a Ganelin–Tarasov– Chekasin trió tagjaiként váltak világhírűvé a műfajon belül. Az általuk képviselt, népzenei alapokon nyugvó avantgárd dzsessz annak idején valóságos forradalmat robbantott ki a szovjet kultúrpolitika szűk keretei között. Vladimir Tarasov és Vladimir Chekasin hosszú szünet után lép újra közönség elé. Mindketten zenészként, zeneszerzőként, oktatóként és rendezőként is aktívan keresik a zenei stílusok és a különféle művészeti ágak összekapcsolásának lehetőségeit.

A Na´conxypan Polgári Társulás és a Jazz Klub DS szervezésében megvalósuló fesztivált a szombati zenei workshop résztvevőinek koncertje zárja. A rendezvény ingyenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?