Súlypont a digitalizálás

Száztizenegy ország részvételével tegnap megnyílt a világ legrangosabb irodalmi seregszemléjének tartott frankfurti könyvvásár. A Majna-parti városban az 58. hasonló vásárt rendezik, s ez alkalommal a díszvendég India lesz.

Száztizenegy ország részvételével tegnap megnyílt a világ legrangosabb irodalmi seregszemléjének tartott frankfurti könyvvásár. A Majna-parti városban az 58. hasonló vásárt rendezik, s ez alkalommal a díszvendég India lesz. Több mint 14 futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait, amelyek száma becslések szerint megközelíti a 400 ezret. A vásárra időzített, újonnan megjelenő könyvek száma110 ezer körül mozog.

Az idei könyvvásár egyik súlypontja a digitalizálás, ami on-line könyvtárak létrehozását teszi lehetővé, s ami az elkövetkező években még inkább forradalmi változásokat hozhat a könyvelőállításban.

A kiállítás tegnap szakmai nappal kezdődött, a nagyközönség számára ma nyitja meg kapuit. A rendezők az elmúlt évek adataiból kiindulva arra számítanak, hogy vasárnapig mintegy 300 ezer látogató keresi fel a világ legnagyobb könyves szakvásárát.

Magyarország, amely 1999-ben volt a frankfurti könyvvásár díszvendége, ez alkalommal is reprezentatív bemutatóval vesz részt. A magyar stand kettős tematikájú. Egyrészt 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar forradalmat idézi fel, másrészt a Németországban zajló magyar kulturális évad keretében a kortárs irodalomról igyekszik szemléltető képet adni. Ennek jegyében német nyelven megjelent két könyv bemutatására kerül sor. Az egyik Rainer M. László Nagy Imréről szóló könyve, a másik pedig egyfajta „szerelmi vallomás” a német fővároshoz, s a Berlin, Meine Liebe címet viseli. A könyvben azok a magyar írók, köztük Nádas Péter, Dalos György, Konrád György, Kertész Imre vagy épp Esterházy Péter írja le a német fővárossal kapcsolatos élményeit, akik az elmúlt években ösztöndíjas művészként hosszabb időt töltöttek ott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?