Süllyesztőből a csúcsra

Jó idők járnak az amerikai punkokra, megint lehet tiszta szívből lázadni a rendszer ellen, szidni a kormányt és az elnököt. A Green Day is ezt teszi. Az American Idiot című lemezének dalaiban görbe tükröt tart George W. Bush és ezzel együtt az egész amerikai társadalom elé.

Nem valószínű azonban, hogy a Green Day minden várakozást felülmúlt visszatérése kizárólag az utcán heverő témának köszönhető. Ehhez azért jóval több kellett! A trió legutóbb 2000-ben adott ki stúdióalbumot. A kizárólag negatív kritikát kapott és a tervezett eladási példányszámtól messze elmaradt Warning után karrierösszegző kiadványokkal (International Superhits! International Sueprvideos!, Shenanigans) jelentkezett.

Időközben a fiúk betöltötték a harmincat. A frontember, Billie Joe Armstrong elmondta, már a felvételek során érezték, hogy egy sokkal jobb korong van születőben. Az American Idiot a megjelenés hetében másfél millió példányban kelt el. Első helyen nyitott az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és Európa-szerte top tízes. „Igazándiból nem érdekelnek minket az eladási adatok, de azért nem esett jól, hogy a Warning című lemezünk iránt alig volt kereslet. A rajongóinknak valamilyen oknál fogva nem nyerte el a tetszését. A mostani sikerünk titka az lehet, hogy egy rendkívül őszinte lemezt készítettünk. ĺrhattunk volna mi is teljesen értelmetlen, bugyuta szövegeket, de inkább úgy döntöttünk, hogy a saját gondolatainkat fogalmazzuk meg” – nyilatkozta.

A fiúk New York-ban, az Irving Plazában mutatták be az albumot, alig néhány órával a boltokba kerülését követően. A rajongók felforgatták a termet. A dalok ugyanolyan sorrendben hangzottak el, ahogy a lemezen hallhatók, mivel az anyag tulajdonképpen egy punk-rockopera, amelynek témája a tékozló fiú története. Az American Idiot eddigi legambiciózusabb, legváltozatosabb munkájuk, a címadó felvétel a tíz évvel ezelőtti dallamos slágereik hangzását idézi, és ez lett az első kislemezdal. Az American Idiot maxija két változatban került forgalomba, a cédék a nagylemezről lemaradt bónuszdalokkal egészülnek ki. A trió ugyanis több mint harminc felvételt rögzített az albumhoz, amelyen végül tizenhárom kapott helyet. A környékünkön a kétszámos maxi vásárolható meg, ennek bónuszdala, a Too Much Too Soon egy túlpörgött nőszemélyt és egy régi szép időkről áradozó pasit szembesít saját hibáival. A másik verzión, a háromszámos maxin a vidám, Buddy Hollyt és a The Beatlest idéző Shoplifter című dal hallható valamint a Governator, amely Kalifornia kormányzóján, Arnold Schwarzeneggeren gúnyolódik. Ezt nem Billie Joe, hanem a baszszusgitáros, Mike Dirnt énekli.

A Green Day jelenleg az album filmváltozatát tervezi, a The Who-rockopera, a Tommy mintájára. „Szeretnénk felkérni valakit, hogy dolgozza át a lemezt forgatókönyvvé. Már több név is felmerült bennünk, egyelőre azonban még csak tervezgetjük a dolgot” – nyilatkozta Billie Joe. Elmondta azt is, hogy személyesen nem szeretnének feltűnni a filmben, a szerepeket inkább más zenészekre bíznák, például a Madden-fivérekre a Good Charlotte-ból. (péjé, z, est)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?