Štefánik és Gauguin Tahitin

Gauguinről a legtöbbünknek Tahiti jut eszünkbe. De fordítva is igaz: ha Tahitiról esik szó, azonnal megjelennek szemünk előtt Gauguinnek a polinéziai szigeten festett, primitív, ősi környezetbe, dekoratív tájba helyezett nőalakjai.

Gauguinről a legtöbbünknek Tahiti jut eszünkbe. De fordítva is igaz: ha Tahitiról esik szó, azonnal megjelennek szemünk előtt Gauguinnek a polinéziai szigeten festett, primitív, ősi környezetbe, dekoratív tájba helyezett nőalakjai. Tahitival és Gauguinnel kapcsolatban azonban – feltehetően még itt Szlovákiában is – kevesekben vetődik fel Milan Rastislav Štefánik neve. Legalábbis eddig kevesen tudták, gondolták, hogy van kapcsolat Gauguin, Tahiti és Štefánik között. Pedig van: ezt bizonyítja a Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotabeli termeiben látható kiállítás, melynek címe Štefánik és Gauguin Tahitin.

Köztudott, hogy Gauguin az ősi környezetről, a primitív művészethez való visszatérésről álmodozva, mindenfajta civilizációtól menekülve utazott el Tahitira, hogy visszatérhessen a „romlatlan primitivizmus eleven forrásaihoz. Itt teremtette meg új festészeti koncepcióját, amelyre a már említett nagymérvű dekorativitás, „a hatalmas szőnyegként ábrázol föld”, „a színházi díszlet benyomását keltő háttér”, a stilizált formák, a széles foltokban felrakott vibráló tiszta színek jellemzőek. Gauguin és Tahiti kapcsolatával összefüggésben elsősorban ez a misztikus festői világ körvonalazódik vizuális tudatunkban, ugyanakkor a mester a szigeten több fametszetet is készített. Faragványai és fametszetei – egyik értékelője szerint – az egyiptomi freskók szűkszavúságával mutatnak rokonságot. Erről győződhetünk meg a pozsonyi kiállításon, amelyet Štefániknak köszönhetően rendezhettek meg.

A szlovák politikus ugyanis párizsi tanulmányai révén kapott megbízást a francia kormánytól, hogy végezzen asztronómiai kutatásokat a francia Polinézián. Štefánik így jutott el Tahitira, ahol – akárcsak Gauguint – lenyűgözte a háborítatlan környezet és a szigetlakók természetközeli kultúrája. Olyannyira csodálta az ottani körülményeket, hogy több fotográfián is megörökítette a szigetvilágot – e képekből a kiállításon is láthatunk néhányat. Gauguinnek pedig olyan nagy csodálója volt, hogy gyűjteni kezdte hátrahagyott fadúcait. Ezek a sokszorosító eljáráshoz szükséges dúcok – Štefánik repülőszerencsétlenségben elszenvedett tragikus halála után – a népes család adósságainak kiegyenlítéseképpen kerültek adásvétellel csehországi gyűjteményekbe. E dúcokról utánnyomással készült (jelenleg Szlovákia területén fellelhető) metszetekből állították össze a Pálffy-palotában installált kiállítást, mely szeptember 10-ig látható. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?