Sóska, sültkrumpli angolul

Londonból ért haza Budapestre Egressy Zoltán fiatal drámaíró, akinek zsinórban játsszák a darabjait Szlovákiában.

Londonból ért haza Budapestre Egressy Zoltán fiatal drámaíró, akinek zsinórban játsszák a darabjait Szlovákiában. Ilyen sor ritkán alakul ki: a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban a Portugál van műsoron, ugyanez Kassán ugyancsak szlovákul, ahol a magyar Thália Színházban nemrég a Három koporsó magyar ősbemutatója volt, és Füleken a Zsákszínház nevű kis teátrumban is a Portugált játsszák magyarul. Turócszentmártonban és Nagyszombatban pedig ez idő tájt tárgyalnak egy-egy műve szlovák premierjéről, ráadásul Kassán is újból szóba került egy magyar nyelvű Egressy-bemutató. És most – Londonban a Sóska, sültkrumpli.

Ha jól számoljuk, az elmúlt negyven évben ő az ötödik magyar szerző, akinek Albion fővárosában, angolul adták elő egy művét. Nagy szó! London pedig nem csak Albion ködországnak, hanem a színházi világnak is az egyik, ha nem a legjelentősebb fókusza. Innét jó esetben kitaposott út vezethet a színpadi világhír felé. Igaz, nagyon nehéz nem angol és nem angolszász darabnak színpadra kerülni. De ha sikerül!... Eljő egy más országbeli zsenijelölt drámaíró, bemutatják valahol London külvárosában, aztán ha tényleg zseni, akkor beviszik a West Endre, majd nekilódulhat a nagyvilágba, nagymenő szerzőnek. Sok világsiker innét és így indult, például Jazmina Reza pályája.

London melyik külvárosi színházában...

Nem külvárosiban, egy közép-londoni kis művészszínházban, a New End Theatre-ben mutatták be. Csak tizenegy megállóra a Trafalgartól. Van a darabnak egy nagyon jó angol fordítása, Mike Kelly műve, aki tud magyarul, Budapesten élő angol színész, Pest angol nyelvű színházában, a Merlinben már elő is adták a Sóskát angolul. A londoni Magyar Kulturális Intézet segítségével pedig két másik darabomat felolvasó színpadon mutattak be. Elsősorban tehát az intézetnek köszönhető, hogy Londonban megismertek és elismertek. A bemutató a jelenleg is zajló, óriási sikerű Magyar Magic nevű kulturális rendezvénysorozat keretében történt.

Közönség? Kritika?

A közönség mindenesetre nagyon jól fogadta, de még meg kell várni a kritikákat. Eddig csak egy jelent meg, ebben „splendid black comedy”-nek, vagyis „csodálatos fekete komédiá”-nak nevezik. És a premier utáni partin egy kritikus azt mondta: Beckettre emlékeztet...

Mi a véleménye a színészekről?

Fekete Péter magyar rendező állította színpadra, s a három férfiszerepre három különböző alkatú, játéktempójú színészt választott ki. Ez még érdekesebbé teszi az előadást. Komédiát játszanak, nagyon belülről, minden mondatát nagyon megélve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?