Sokszínű fesztivál készül

<p>Eurokontext.sk 2014 címmel nemzetközi fesztivált rendez a Szlovák Nemzeti Színház, méghozzá hagyományteremtő szándékkal. Kilenc ország tizenhat társulata vendégszerepel Pozsonyban, a közönség összesen 37 előadást láthat június 5. és 24. között.</p>

Idén prózai színházakat, operatársulatokat és balettegyütteseket egyaránt meghívtak a fesztiválra, a jövő évtől viszont megváltozik a koncepció. 2015-ben kizárólag prózai társulatok szerepelnek a rendezvénysorozat programjában, 2016-ban pedig a zenéé és a táncé lesz a főszerep, majd ismét a próza következik. Az előadások mellett vitaestek, workshopok és színházzal kapcsolatos kiállítások is várják az érdeklődőket – ez az éppen aktuális műfaji kínálattól függetlenül minden évben így lesz. Az Eurokontext.sk alapgondolata az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget adjanak a Visegrádi Négyek országaiban működő, izgalmas és progresszív társulatoknak. A szervező szerint ugyanis a szlovák, a cseh, a magyar és a lengyel színházművészetben sok a közös pont, már csak a földrajzi közelség és a közös történelem révén is. Valóban érdemes egy fesztiválon megvizsgálni, miként dolgozzák fel ugyanazokat a témákat, hogyan állítanak színpadra ismert műveket a négy visegrádi országban, illetve merre halad a színház ebben a régióban. A szervezés során azonban egyre több „vendégország” egy-egy produkciója került be a műsorba. Végül a pozsonyiak kilenc országból választottak előadásokat, azaz a fesztivál egyszerűen szétfeszítette a V4-es kereteket, és valóban nemzetközi lett. A fesztiválon prágai, brünni, ostravai, zágrábi, maribori, bécsi, berlini és varsói társulat is vendégszerepel Pozsonyban. A csúcspont minden bizonnyal a fesztivál záró előadása lesz: Shakespeare Hamletjét adja elő a híres londoni Globe Színház. Nem maradhatnak el a magyar előadások sem. A Győri Balett két egyfelvonásossal lép fel: a francia sanzonok világát megidéző La Vie En Rose mellett a Kodály című koreográfiát hozza el. A budapesti Vígszínház Hanoch Levin izraeli szerző Átutazók című komédiáját mutatja be Pozsonyban. A fesztivál kontextusát egyebek mellett az adja, hogy a külföldi vendégelőadások mellett „párbeszédképes” hazai produkciók szerepelnek a programban. A vendéglátó pozsonyi Nemzeti három társulata mellett a nyitrai Andrej Bagar Színház, a besztercebányai Táncstúdió és a kassai Állami Színház szerepel a fesztiválon.Érdemes végigböngészni a kínálatot a Szlovák Nemzeti Színház honlapján (www.snd. sk), mert rendkívül színes program állt össze, amelyben mindenki találhat ízlésének megfelelő előadásokat. A Győri Balett vagy a Vígszínház már sokadszor szerepel Pozsonyban, de vannak olyan színházak is, amelyeket először lehet látni nálunk.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?