Sok hűhó semmiért?

Az Eurovíziós Dalfesztivál már évekkel (évtizedekkel) ezelőtt kiszorult a zeneélet meghatározó vetélkedői közül, a könnyűzene nagyjai rendre elzárkóznak előle. Évek (évtizedek) óta nem adott sztárt a nagyvilágnak, sőt Európának sem. Most azonban valami elkezdődött. Nagy-Britanniában két híres előadó is felajánlotta a részvételét a seregszemle hazai döntőjét szervező BBC-nek.

Óriási meglepetést váltott ki a brit közszolgálati tévécsatorna szóvivőjének bejelentése, miszerint elképzelhető, hogy Morrissey képviseli a szigetországot az idei verseny európai nagydöntőjében. Még akkor is meglepetés ez a javából, ha figyelembe vesszük, hogy az énekes tavaly már célzott rá, hogy írna dalt a fesztiválra, és adott esetben el is indulna rajta. „Szörnyülködve láttam Nagy-Britannia bukását, de egyáltalán nem lepett meg. Miért nem kérnek fel engem? Szívesen írnék dalt, s ha kell, elő is adnám” – nyilatkozta a tavalyi nagydöntő után. Nem tudni, valójában miért akar részt venni a megmérettetésen, hiszen távol állnak tőle az ilyen szórakoztató műsorok, amiről többször tanúbizonyságot is tett, például a You Have Killed Me című tavalyi szerzeményéhez készült videoklipje a hetvenes évek dalfesztiváljainak giccses világát idézi.

Morrissey az 1982-ben megalakult, ma már legendás manchesteri rockzenekar, a The Smiths énekeseként vált ismertté. Hamar a brit rockzene meghatározó alakjává nőtte ki magát elsősorban a társadalomkritikát bőven tartalmazó dalszövegeivel, miközben magát a társadalmat megosztotta. Az együttes legsikeresebb nagylemeze a The Queen Is Dead (A királynő halott) címet viseli. Az 1987-es feloszlást követően az énekes szólópályára lépett, legutóbbi albuma, a Ringleader Of The Tormentors tavaly április 3-án jelent meg, és az év végéig világszerte több mint 600 ezer példányt értékesítettek belőle.

A legendás énekes után az egykori Pulp frontembere, Jarvis Cocker is felajánlotta szolgálatait a BBC-nek. „Ha Morrissey elvállalja, nem versenyzem vele, mert tudom, hogy remek felvételt fog készíteni. Azt azonban jelzem, hogy az én ajtóm is nyitva áll. Ha szeretnék, hogy segítsek, örömmel megteszem. Talán jövőre engem kérnek fel” – nyilatkozta az énekes.

Nagy-Britannia az utóbbi években a könnyűzenében elfoglalt helyéhez és tekintélyéhez képest jócskán alulteljesített a seregszemlén. Tavaly Daz Sampson képviselte a briteket, a rapper a huszonnégy résztvevő közül csupán a 19. helyen végzett a Teenage Life című dalával, amely később bejutott ugyan a brit kislemezlista első tízes mezőnyébe – csúcspozíciója a nyolcadik hely volt –, de ma már odahaza is csak kevesen emlékeznek a felvételre és előadójára. Indokolt tehát a fesztivál hazai döntőjét szervező BBC igyekezete, hogy a siker reményében nagy nevet (neveket) cserkésszenek be. Állítólag Morrissey mellett más híres előadókkal is felvették a kapcsolatot, ám ezt a szóvivő nem erősítette meg. A végső szót azonban a brit nép mondja ki. Márciusban a hazai döntő keretében a brit közszolgálati tévécsatorna megszavaztatja a nézőit arról, hogy ki induljon el az európai nagydöntőben, ki próbálja meg helyreállítani a szigetország megtépázott tekintélyét. Mindenképp Morrissey ellen szól, hogy a radikális nézeteivel mindmáig megosztja a társadalmat. Mostanában például többször kijelentette, hogy örülne Tony Blair miniszterelnök halálának. Részben ennek következtében lehet, már a hazai fordulóban elbukna, és amennyiben sikerülne kijutnia, a fesztivál jellegéből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy ott bukna hatalmasat.

Az Eurovíziós Dalfesztivál összeurópai seregszemléjét Helsinkiben rendezik, mivel tavaly a finn Lordi nevű zenekar diadalmaskodott. A vetélkedő nagydöntőjére május 12-én kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?