Sok a fiatal költő az idei Szép versekben

Budapest |

<p>Ötvenhat költő szerepel az idei Szép versekben, köztük több mint tíz olyan alkotó, akik eddig még soha nem kerültek be az előző évben megjelent, legjobb verseket szemléző kötetbe.</p>

Péczely Dóra, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta: a 2010. január 1. és 2010. december 31. között megjelent versekből válogatott. Az új szereplők között van például Kupcsik Lidi, Fehér Renátó, Deres Kornélia, Dobai Bálint vagy a középnemzedéket erősítő, eddig tárcáival, prózáival ismertté váló Sajó László.

A szerkesztő szerint az idei kötet leginkább formabontó alkotója Kukorelly Endre. "Nagyon érdekes, már-már az élőbeszéd határát súroló költészetet csinál" – vélekedett, hozzátéve, az idősebb nemzedéket például Szepesi Attila képviseli hagyományos versformákban írt szövegeivel.

"Szerkesztő elődeim azt a mintát követték, hogy a lehető legtöbben szerepeljenek a kötetben, én inkább arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a költők versei megmutassák, hol tart most az adott alkotó a pályán" – mondta a Péczely Dóra, majd arról is beszélt, hogy olyan költők közül válogatott, akik sokat publikáltak az év során.  Az idei kötetben kevés a kötött formában írt vagy rímekkel díszített vers - tette hozzá.

A költők kedvelt témáiból Péczely Dóra a család és a mikrokörnyezet változásait emelte ki, megemlítve, hogy ezen kívül nem sok hasonlóság van az egyes költői generáció tagjai között. "A Nemes Z. Márió vagy Krusovszky Dénes nevével fémjelzett, már feloszlott Telep-csoport tagjainál például megfigyelhetőek poétikai átfedések, látszik hogy hatottak egymásra" – fogalmazott a szerkesztő, megemlítve, hogy a költői példaképek sokkal inkább jellemzik a fiatal alkotókat.

"Kemény István, Szijj Ferenc nagy kedvenc, de van akinél Petri György hatása érezhető. Sőt Pilinszky János is újra visszatért, ami nagyon érdekes változás" – tette hozzá. A középgeneráció alkotói közül Péczely Dóra kiemelte Térey János próza és líra közt egyensúlyozó szövegeit, vagy Szálinger Balázs formaverseit.      A szerkesztő arról is beszélt, hogy jövőre tovább tágítja a szemlézett művek listáját, például verseskötetekkel, de akár regényekkel is. "Rakovszky Zsuzsa új regényében, a VS-ben például több vers is helyet kapott, terveim szerint ezekből is válogatnék" – mondta példaként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?