Sikeres volt a jubileumi évad

<p>Komárom. A népszínházi forma jegyében ezúttal is színes, több műfajú évadot tudhat maga mögött a Komáromi Jókai Színház, amely egyben jubileumi évad volt – hangzottak a tegnapi évadzáró társulati ülésen Tóth Tibor színházigazgató szavai. A teátrum gyakorlatilag a gondolati-művészi és a szórakoztató színház között egyensúlyoz, próbál megfelelni elsősorban saját magának, de a közönség elvárásainak is.</p>

V. KRASZNICA MELITTA

Az idei öt felnőttbemutató közül három a gondolati színház kategóriájába sorolható, tehát a mérleg nyelve abba az irányba billent el.

Méhes László főrendező e gondolatmenetet folytatva úgy fogalmazott: egy vidéki színháznak, amilyen a komáromi is, körülhatárolható közönség kulturális és szórakoztató igényeit kell kiszolgálnia. Miután különbözőek az igények, ezek különböző színházi formákat, műfajokat feltételeznek, nem lehet kizárólag egy szűk intellektuális réteg óhajához igazodni. A sokat vitatott Made in Hungária kapcsán megjegyezte: minden lehetőséget ki kell használni, hogy azokat is becsalogassák a színházba, akik eddig csak kívülről látták az épületet.

„A 3500 emberből, akik az elmúlt hónapban látták ezt az előadást, közel ezer az ilyen új néző. Én abban bízom, hogy ennek az előadásnak a hatására közülük jövőre jó néhányan bejönnek, mondjuk, a Lili bárónőre, később pedig más darabokra is” – mondta.

A főrendező egyben kivételesen sikeres szakmai és kivételesen sikeres közönségfogadtatású évadként értékelte az elmúlt évadot.

A jubileum jegyében több kísérőrendezvény volt a színházban, felavatták az alapító tagok emléktábláját, az első igazgató, Fellegi István mellszobrát, színháztörténeti kiállítást láthatott a közönség, Színházi varázslók címmel Molnár Csaba rendezésében dokumentumfilm készült az eltelt évtizedekről, beindult a Vasmacska Filmklub, Színházi rendszerváltók címmel pedig interjúkötet jelenik meg hamarosan. Egy rekord is született: a Süsü, a sárkány mesejáték megélte a 100. előadást, és a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbra is műsoron tartják.

Kevésbé örvendetes tény, hogy a Budapesti Vonósok újévi koncertjét, amelyből hagyományt szerettek volna teremteni, érdeklődés hiányában le kellett mondani, csakúgy, mint Pintér Béla és Társulatának független színházi produkcióját.

Néhány héttel ezelőtt röppent fel a hír, hogy a színház megválik két népszerű színésznőjétől, oszlopos tagjától, Szabó Szvrcsek Anitától és Molnár Xéniától, és további személyi változások is várhatók. „Nem rúgtunk ki senkit, perszonális tekintetben továbbfoglalkoztatottság van – nyilatkozta kérdésünkre Tóth Tibor. – Molnár Xénia súgó-színészként dolgozik tovább, Szabó Szvrcsek Anita pedig vendégként vesz részt a színház munkájában, két főszerepet játszik a következő évadban. Egyéb személyi változások nincsenek.”

Az igazgató hozzátette: a következő évadban öt színészgyakornokot is foglalkoztat a színház.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?