Kultúra

Séta a megújult Madách-parkban

Alsósztregova | Múlt csütörtökön adták át az alsósztregovai Madách-kastély megújult történelmi parkját. A kiemelkedő jelentőségű irodalmi emlékhely, ahol Madách Imre egyebek mellett Az ember tragédiáját írta, immár méltó környezetben fogadja a vendégeket.
Lakatos Krisztina

2020. június 29. 16:30

ddd
Élményszerű „túravezetőt” kapnak a gyerekek, és a felnőtt látogatók  (Fotók: Somogyi Tibor)  

Azok a látogatók, akiknek legalább az ezredfordulóig nyúló emlékeik vannak a helyszínről, talán árnyaltabban tudják megítélni, milyen nagy ívű munka zajlott itt az utóbbi évtizedben, és ezen belül milyen szakmai gondosságot igényelt az utolsó szakasz, a park revitalizálása is. A Madách család évszázadok alatt formálódó egykori angolparkjának felújítása során éppúgy figyelembe kellett venni a történelmi előképet, mint a környezetvédelmi szempontokat, nem mellesleg pedig mérlegelni kellett azt is, milyen mértékű beavatkozással, „átszabással” lehet és érdemes korszerű funkciókkal, új elemekkel gazdagítani a területet. Akik most először fordulnak meg Alsósztregován, a kifogástalan végeredményt látják, amely bármikor követendő példaként idézhető, ha közös, magyar–szlovák kulturális örökségünk megőrzéséről van szó. Jarábik Gabriella, a Madách-kastélyt is gondozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója a megnyitó lezárásaként ezt a gondolatot húzta alá. Mint mondta, bízik abban, hogy az Alsósztregován elért eredményeket látva a szlovák kulturális minisztérium aktuális vezetése a közös múltunkhoz, közös értékeinkhez tartozó további helyszínekről sem feledkezik meg, és lehetőségei szerint támogatni fogja azok felújítását. 
De tegyünk egy sétát a történelmi parkban! Az ide érkezők megújult, bazaltkockákkal kirakott úton sétálhatnak fel a kastély udvaráig. Az épület közvetlen közelében rózsalugast alakítottak ki, ahol az első, kétnyelvű interaktív információs táblát is megtalálja az érdeklődő. Ezek az elemek aztán végigkísérik a park ösvényeit, és játékos formában közvetítik a legfontosabb tudnivalókat: kik éltek egykor a kastélyban, hogyan festett a 19. században a park és a családi birtok, milyen fák, milyen állatok őshonosak ezen a tájon, kik nyugszanak a családi sírhelyen... Élményszerű „túravezetőt” kapnak a gyerekek, és a felnőtt látogatók is hasznos ismeretekkel lesznek gazdagabbak.
Az 1937-ig a leszármazottak tulajdonában maradt, akkor elárverezett, majd a második világháború után államosított kastély parkjába annak idején meglehetősen érzéketlenül, idegen testként, de nyilvánvalóan visszavonhatatlanul ékelték be a helyi alapiskola épületét. A felújítás során ezt a tényt is igyekeztek figyelembe venni, amikor a park következő részében játszótereket helyeztek el. Egyébként a múzeum tapasztalatai és Ľuboslav Dobrocký, Alsósztregova polgármesterének szavai is igazolják, hogy a község az emlékhelyre valóban közös ügyként tekint. Ennek szellemében a parkot úgy álmodták újjá, hogy a helyi lakosok és a faluba elsősorban a népszerű termálfürdő miatt ellátogató turisták számára is színes szabadidős lehetőségeket nyújtson. Az árnyat adó fák között megbúvó vadonatúj kisszínpad, nézőtér és kiszolgálóépület nemcsak a múzeum programjait hivatott befogadni, hanem a helyi kulturális rendezvények előtt is nyitva áll. A parkon körbefutó döngölt ösvény és a (most éppen csontszáraz) patakocska fölött felépített két kis híd sétára, kocogásra is ideális terepet teremt, emellett piknikezésre, szabadidős sportok űzésére is van hely és mód. 
Aki a Madách-kultusz nyomában zarándokol el Alsósztregovára, biztosan elsétál a park végéig. Itt áll ugyanis a Madách-síremlék – Rigele Alajos alkotása a Tragédia Ádámjának alakjával. Az emlékmű felújítása szintén a most lezárult projekt része volt.
Az alsósztregovai kastélyban 1964-ben, Madách Imre halálának századik évfordulójára nyílt meg az emlékmúzeum. A Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma közel két évtizede vette át a gondozását. Az utóbbi tíz évben szinte egyik nagyszabású munkálatból a másikba léptek a nagykürtösi járásbeli emlékhelyen – ha pedig az állapotfelmérést, a tervdokumentációt, a pályázatok előkészítését is figyelembe vesszük, nem túlzás azt mondani, hogy a revitalizált történelmi park átadásával húszéves kitartó igyekezetet sikerült megkoronázni.

dd
A parkot úgy álmodták újjá, hogy a helyiek és a turisták számára is színes szabadidős lehetőségeket nyújtson 

A múzeum előbb 2010-ben, a szlovák–magyar Interreg programból nyert pályázati forrásokat a Közös örökségünk – Madách elnevezésű, határon átnyúló projektre; ennek eredményeként, a közel 1,4 millió eurós támogatás felhasználásával 2012 végére Alsósztregován megvalósulhatott a kastély teljes rekonstrukciója. (A határ túloldalán a magyar partner a Madách-kúria részleges felújítását vállalta a Nógrád megyei Csesztvén.) A következő szakaszban új állandó kiállítással gazdagodott az intézmény: előbb a Madách család életét, 19. századi környezetét bemutató tárlat készült el, majd megszületett az a roppant hatásos, szimbolikus tartalmakkal operáló, multimediális rész, amely Az ember tragédiája színein, fő gondolatain vezeti végig a látogatót. Nem mellesleg: megtekinthetők a kastélyban Zichy Mihály, Kass János és Nagy Zoltán Tragédiához készített illusztrációi is.
A kastélypark és a síremlék felújítására a múzeum az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország 2014–2020 keretéből nyert támogatást, megközelítőleg 241 ezer eurót, emellett a projekt költségvetéséhez a Szlovák Nemzeti Múzeum 40 ezer euróval, a szlovák kulturális minisztérium pedig bő 150 ezer euróval járult hozzá. A munkálatok ezen szakasza a Palócland–Hont–Podpoľanie határon átnyúló együttműködési projekt részeként valósult meg. Bózvári József, a „projektgazda” Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke az ünnepségen is hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartják, hogy a kulturális emlékek, hagyományok, természeti értékek ismertetésével, új élményprogramok felkarolásával minél szélesebb körben népszerűsítsék ezt a régiót a határ mindkét oldalán, minél több látogatót vonzzanak ide. 
Alsósztregova most kívül-belül megújulva, példás formában és tartalommal várja a látogatókat. Természetesen egy ilyen munka sosem ér igazán véget. E ponton nincs más hátra, mint hogy tolmácsoljuk Jarábik Gabriella kérését. Mivel minden költségvetés véges, új fákra már nem futotta, pedig volna mit pótolni, kiegészíteni. A múzeumban összeállították a parkban őshonos fajok listáját, és ezen belül szívesen fogadnak minden felajánlást. Jelentkezhetnek mindazok, akik egy-egy fa kiültetésével kifejeznék tiszteletüket a Tragédia költője iránt – és kis nyomot hagynának maguk után a Madáchok földjén. 

cc
A szabadtéri színpad. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
zaklatas

A gyermekzaklatás új színtere a világháló

SNITT

A tökéletes trükk Nagymegyeren

Az EU-n belül egy hivatalos applikáció is segíti a tájékozódást

Utazhatunk? Lesz karantén?

koronavírus rendőrség határ

Ellenőrzést tart a határátkelőkön a rendőrség

dinnye

Kiszorítja a hazait a külföldi dinnye

rendőrség illusztráció

Egy 39 éves férfit gyanúsít a rendőrség a kassai liftes rablással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.