Senkiföldje

Kis létszámú bosnyák alakulat igyekszik a frontra, de a ködben eltévednek, és a két frontvonal közé szorulnak – azaz nem Behind, hanem Between Enemy Lines van folyamatban, ha a közelmúlt egyik háborús témájú filmjére akarunk utalni.

# Kis létszámú bosnyák alakulat igyekszik a frontra, de a ködben eltévednek, és a két frontvonal közé szorulnak – azaz nem Behind, hanem Between Enemy Lines van folyamatban, ha a közelmúlt egyik háborús témájú filmjére akarunk utalni.

A szerbek persze észreveszik a kis csapatot, és villámgyorsan össztüzet zúdítanak rájuk. Ennek mindössze egy túlélője lesz, Ciki, aki egy lövészárokban talál menedéket. Kisvártatva két szerb katona érkezik felderítés céljából. Mivel Cikit nem veszik észre, úgy döntenek, csapdát állítanak – egy halottat aláaknáznak – majd sötétedéskor a távozás mezejére lépnek. Ciki azonban rajtuk üt, egyiküket lelövi, míg Ninót csak megsebesíti. A két ellentétes oldalon harcoló katona nem tud megbékélni egymással, amikor az aláaknázott harcosról is kiderül, hogy él. Az események aztán felgyorsulnak, a frontvonalak közé szorult katonák híre eljut az ENSZ kéksisakosaihoz és a sajtóhoz is. Hamarosan eleinte tiltott, de a média nyomására engedélyezetté váló mentőakció kezd szerveződni, s a kérdés most már az, hogy a bajban lévők félre tudják-e tenni ellentéteiket a mentés sikerének érdekében.

Nagy meglepetésre az 2002-es Oscart nem a mindenki által esélyesnek tartott Amélie csodálatos élete kapta, hanem a Senkiföldje. Megérdemelten. Ilyen magas színvonalú háborúellenes filmet utoljára a Ryan közlegény megmentése és az Az őrület határán megtekintésekor láthattunk. A véres jeleneteket most remekül megírt történettel helyettesíti a rendező. Az örök tanulság, hogy az diktál, akinél a fegyver van, most egy kis vicces éllel, de kőkeményen igazolódik be. Az pedig szinte tragikomikus, amikor a két, egymás ellen harcoló katona közös ismerősre bukkan emlékeikben. A beléjük oltott gyűlöletet félretenni azonban nagyon nehéz. Tanovics filmje egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató, ráadásul a fényképezés is csodálatos. A szereplők sebezhetőek, akár az átlag katonák egy háborúban. Ezeknek az embereknek nem kellett volna egymás ellen harcolniuk, ha vezetőik meg nem hülyítik őket. (mozinet)

Senkiföldje (No Man’s Land), színes bosnyák–francia–angol kopprod. film, 2002., 98 perc, Rendezte: Danisz Tanovics, Szereplők: Branko Djurics, Filip Sovagovics, Georges Siatidis, Rene Bitorajacs, Alain Eloy, Sacha Kremer, Serge-Henri Valcke

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?