Segítség az önkormányzatoknak

Április 6-án és 7-én tartják meg Rozsnyón a Szlovákiai Magyar Pedagógusok VIII. Országos Találkozóját, a Czabán Napokat. Az idei rendezvény előadásai a tervek szerint főként az iskolák és az önkormányzatok kapcsolatáról szólnak.

Az idei Czabán Napok programját a szervezők igyekeztek úgy összeállítani, hogy az előadások ne csak a pedagógusokhoz szóljanak, hanem a különböző közigazgatási szakemberek, többek közt a polgármesterek és az önkormányzati képviselők számára is lényeges információkkal szolgáljanak a közeljövőben rájuk váró feladatokról. Köztudott ugyanis, hogy 2002. július 1-jétől önkormányzati hatáskörbe kerülnek át az iskolák, azaz többé nem az állam, hanem a város vagy a község lesz az iskola fenntartója. Az óvodák, az alapiskolák és a művészeti alapiskolák fenntartói ezentúl nem a járási hivatalok lesznek, hanem a helyi önkormányzatok. A középiskolák pedig a kerületi hivatalok helyett a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartoznak majd. A Czabán Napok szervezői javarészt a jövőben iskolafenntartói jogköröket is gyakorló önkormányzatok dolgozóinak a felkészítését tűzték ki célul. „Az idei találkozót bátran ajánljuk a polgármesterek figyelmébe – mondta el Fodor Attila a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnöke. – A Rozsnyó környéki polgármestereket levélben is értesítjük, és kérjük őket, hogy látogassanak el a kétnapos konferenciára. A pedagógusokén kívül azért tartjuk fontosnak a közigazgatásban dolgozók részvételét is, mert az önkormányzatok, úgy vélem, nincsenek kellőképpen felkészülve a rájuk váró feladatok elvégzésére. Egyelőre sokuk számára kérdés, miként teljesítsék július elsejétől kötelezettségeiket. A rendeletek sok esetben késnek, szinte naponta kapnak szárnyra egymásnak ellentmondó híresztelések az iskolák jövőjével kapcsolatban.” A konferencia szervezői magyarországi szakemberek véleményére is kíváncsiak, éppen ezért meghívtak a határon túlról is előadókat, hogy beszámoljanak tapasztalataikról. Magyarországon ugyanis már többéves iskolafenntartói gyakorlattal rendelkeznek az önkormányzatok, ebből kifolyólag hasznos információkkal szolgálhatnak szlovákiai kollégáik számára.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok VIII. Országos Találkozójának programja április 6-án reggel 9 órakor kezdődik. František Kardoš Rozsnyó város polgármestere és Ádám Zita, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke mond megnyitóbeszédet. A délelőtt folyamán plenáris ülést tartanak, melynek keretében előadások hangzanak el. Elsőként Kovács István Vilmos a magyarországi oktatásügyi minisztérium képviseletében A területi és helyi oktatásirányítás jellemzői az EU-ban címmel tart előadást. Palotás Zoltán a Qualy-Co Kft. képviseletében a magyar közoktatásban működő irányítási rendszerről és feladat-megosztási rendről nyújt részletes beszámolót. Rövid szünet után a békéscsabai polgármesteri hivatal dolgozója, Tuskáné Papp Erzsébet szól a közoktatást érintő önkormányzati feladatokról, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból Veres Pál tart előadást a hatékony intézményvezetésről. A másfélórás ebédszünet után 14 órakor szakmai tanácskozás kezdődik. Az első szekcióban a közoktatási intézmények tevékenységének helyi tervezéséről, a másodikban az önkormányzati iskolafenntartásról lesz szó. A harmadik szekcióban az iskolafejlesztési program megalapozásáról, a negyedikben pedig Szigeti László oktatásügyi államtitkár vitavezetése mellett a hazai közoktatás területi és regionális szintű tervezéséről tanácskoznak a szakemberek. A vacsorát követően ünnepi est keretében átadják a Czabán Samu Pedagógiai Díjat, megjutalmazzák a legsikerültebb pedagógiai szakdolgozatok szerzőit, a résztvevők a nap zárásaként meghallgathatják a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának hangversenyét. Vasárnap, április 7-én délelőtt bemutatják a szakdolgozatokat, összegzik a egyes szekciók munkáját, rövid szünet után Milan Ftáčnik oktatásügyi miniszter tart előadást Válaszút előtt a hazai közoktatás-irányítás: kihívások és lehetséges válaszok címmel. A decentralizált közoktatás-irányítással kapcsolatos fenntartói elvárásokról a bazini járási hivatal képviseletében René Bílik, az intézményi elvárásokról pedig Varga Lajos, a búcsi Katona Mihály Alapiskola tanára tájékoztat. A beszámolókat követően a résztvevők kérdéseket tehetnek fel és megfogalmazhatják a véleményüket is. A vita után az anyaországi támogatások rendszeréről lesz szó. A kétnapos találkozó programja koradélután Czabán Samu szobrának megkoszorúzásával zárul.

Aki részt kíván venni a pedagógustalálkozón, szándékát előre kell jeleznie, jelentkező lapot pedig az SZMPSZ (cím: SZMPSZ P.O.BOX 49., 945 01 Komárno 1.;

tel.:035-7713572;

e-mail: [email protected]

)

irodájában igényelhet. A jelentkezés határideje 2002. március 22.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?