Sean Penn kiosztja Trumpot

Tudjuk, hogy előbb-utóbb minden valamirevaló holly-woodi sztár megírja az önélet-rajzát – némi szerkesztői vagy társszerzői segítséggel. Regénnyel viszont nem sokan próbálkoznak.

Tudjuk, hogy előbb-utóbb minden valamirevaló holly-woodi sztár megírja az önélet-rajzát – némi szerkesztői vagy társszerzői segítséggel. Regénnyel viszont nem sokan próbálkoznak. Sean Penn ebből a szempontból is a bátrabbak közé tartozik.

A színésznek pár napon belül megjelenik első regénye Bob Honey Who Just Do Stuff (Bob Honey, aki csinál ezt-azt) címmel, ráadásul alaposan kiosztja benne a republikánusokat, a Mr. Landlord néven szereplő amerikai elnök figuráját pedig egy az egyben Donald Trumpról mintázta.

Sean Penn már 2016-ban tesztelte a közönség tűrésküszöbét szépíróként, Pappy Pariah álnéven kiadott egy hangoskönyvet, amelyben a szerzőt súlyos szociopataként tüntette fel, aki irtózik a nyilvánosságtól. Akkor azt állította, egy floridai írókonferencián találkozott vele még 1979-ben, és annyira megragadta őt a férfi története, hogy elkérte tőle a kéziratot. Ez a mű mérsékelt sikert aratott – sem dorgáló, sem túl lelkendező kritikákat nem kapott. Penn megtartotta az alaptörténetet, de alaposan kibővítette, új szálakat szőtt bele, és kihúzta azokat a részeket, amelyeket már nem tartott aktuálisnak. Elmondása szerint az utóbbi másfél évben az amerikai társadalomban olyan fontos folyamatok indultak be, amelyeket a hangoskönyv írásának idején még nem sejteni sem lehetett. A friss regényben komoly szerepet kapott a nők szexuális zaklatása ellen indult #MeToo mozgalom, Donald Trump intézkedései és botrányos megnyilvánulásai, valamint az online álhírek terjesztésének mechanizmusa.

A főhős, Bob Honey sokoldalú egyéniség. Polgári foglalkozására nézve szennyvízszakértő és pirotechnikai szolgáltató, de ez csak ügyes álca, valójában egy titkos kormányzati ügynökségnek dolgozik, és bármit elvégez, beleértve a balesetnek látszó gyilkosságot is. Egy oknyomozó újságíró azonban felnyitja a szemét, rádöbben, hogy munkáltatói évek óta csúnyán kihasználják, és úgy dönt, szembeszáll a hatalommal. Az amerikai elnöknek például ilyen levelet ír (ez a rész még nem szerepelt a hangoskönyvben): „Rengeteg nélkülöző, küszködő derék amerikai ember szavazott önre. És sok orosz ember is. Az ő szemükben ön egy fényes csillag, akitől az alternatív tényeket is elfogadják. Bár a funkciója valóságos, ön sosem volt és sosem lesz valóságos. Már a szégyenteljes beiktatása napján egymillió nő törte volna le az ön péniszét a washingtoni utcákon és a világ minden táján. Elnökként ön nem egyszerűen a vádlottak padjára való, hanem haladéktalanul ki kell vonni a forgalomból. Ennek a nemzetnek égető szüksége van valakire, aki közbelép. De nem egyszerű beavatkozóra van szüksége, hanem egy merénylőre. Ezt oszd meg a Twitteren, ha mered, te rohadék!” Sean Penn korábban is Trump éles hangú bírálói közé tartozott, idén januárban például egy véleménycikket írt a Time magazinba, amelyben az amerikai elnököt az emberiség ellenségének nevezte.

Sok egyéb aktuális utalás is van a regényben, a Yellow Lives Matter (A sárga életek számítanak) nevű civil mozgalom például a Black Lives Mattert takarja, amely az afroamerikaiak egyenjogúságáért küzd, és amelyet több magas rangú republikánus politikus rasszistának nevezett. A főhős, Bob Honey továbbá komolytalannak, infantilisnak tartja a #MeToo mozgalmat, amely szerinte olyanná vált, mintha óvodások árulkodnának egymásra, pedig a dolog tétje véresen komoly.

Penn egyébként csak pár hónappal ezelőtt árulta el, hogy a Pappy Pariah álnév őt takarja. Akkorra már híre ment, hogy egy regényen dolgozik. „Már a hangoskönyv felvételei közben éreztem, hogy csak a felszínt karcolgatom, hogy ennél sokkal mélyebbre kellene ásnom. Izgalmas kihívás volt továbbgondolni és kerek egésszé bővíteni ezt a történetet” – mondta a színész.

A regényt természetesen hatalmas várakozás előzi meg, nem csak a filmrajongók körében. Az itt-ott közölt részletek alapján több világhírű író, köztük Sarah Silverman és Salman Rushdie is jelezte, hogy nagyon kíváncsi rá. Utóbbi a következőt nyilatkozta a sajtóban: „Túlzás lenne azt állítani, hogy egy ilyen disztópikus regény szórakoztató olvasmány, igaznak viszont igaz. Gyanítom, hogy Thomas Pynchon és Hunter S. Thompson is imádná ezt a könyvet.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?