Schwajda Györgytől búcsúzott a Nemzeti Színház

Budapest |

<p>Schwajda Györgytől, a Nemzeti Színház múlt héten elhunyt egykori igazgatójától búcsúzott csütörtökön a társulat a főbejárat előtti Hajóorrban.</p>

A Duna-parti teátrum felépítését irányító Schwajda Györgytől barátai és tisztelői felravatalozott urnájánál vehettek búcsút.
"Ha nem lett volna, nem lenne az az ember, akinek az urnája előtt itt vagyunk, akkor most nem állna ez a ház mögöttünk, nem lenne Nemzeti Színház" - méltatta elődjét az intézmény jelenlegi vezetője, Alföldi Róbert.
Mint a színész-rendező hozzátette, Schwajda György nem csupán a szó konkrét értelmében, hanem művészileg és szellemileg is "színházépítő ember" volt egész munkássága során.
"Köszönöm Gyurinak a tanácsokat, Az ember tragédiáját és azt a lehetőséget, hogy dolgozhatunk itt" - fogalmazott Alföldi Róbert, a Nemzeti nyitóelőadására is utalva.
Levélben elküldött "gyászfeljegyzésében" Anatolij Vasziljev rendező felidézte: 17 éven át dolgoztak együtt és voltak barátok Schwajda Györggyel. "Kiváló igazgató volt ez az ember: elvhű, nagyvonalú, kreatív, érdeklődő, de legfőképp nemzeti" - emlékezett az általa patriótának és polgárnak tartott barátjára az orosz rendező.
Anatolij Vasziljev utalt arra is, hogy Schwajda György 2002-ben csak néhány hónapig állhatott a Nemzeti élén. "Milyen ostoba dolog volt elűzni a Nemzeti Színházból, amit ő épített fel!" - fogalmazott.
Törőcsik Mari elmondása szerint a színidirektor váratlan halálával az ő szakmai életének egyik legszebb 10-12 évét is magával vitte. A Nemzet Színésze fájdalommal emlékeztetett arra, hogy Schwajda György gyakorlatilag soha nem irányíthatott Budapesten színházat, valamint arra, hogy nekik, a Nemzet Színészeinek nem jutott eszükbe Kossuth-díjra felterjeszteni az igazgatót.
Mint Garas Dezső emlékezett, Schwajda "ellentétekkel tobzódó, nagyszerű ember volt, mint mindenki, aki tehetséges". Mikor a Nemzet Színészei társulatát kiharcolta, létrehozta, több mint százéves hiányt pótolt - idézte fel a művész, aki az alapítás óta viselheti a kitüntető címet.
Hollósi Frigyes könnyeivel küszködve mint utolsó gyerekkori barátjától köszönt el Schwajda Györgytől: "furcsa párként léteztünk (...), szinte apaként próbáltál nevelni, de most ennek is vége". A színművész emlékeztetett, Schwajda "millió támadást kibírva", mindig keményen küzdött az arra érdemes ügyekért.
Kaposvár polgármestere, Szita Károly mint a somogyi megyeszékhely díszpolgárától köszönt el a város színházát haláláig irányító Schwajda Györgytől. "Mint az igazán nagyok: úgy mész most el, hogy velünk maradsz" - jegyezte meg, hozzátéve: Kaposvár tovább kívánja vinni a színidirektor örökségét.
Schwajda György búcsúztatásán az április 19-én elhunyt író-dramaturg számos barátja, kollégája, tisztelője vett részt. Jelen volt a Nemzet Színészeinek többsége - Avar István, Bodrogi Gyula, Király Levente, Máthé Erzsi, Tordy Géza -, a Nemzeti Színház társulatának számos tagja - többek között Básti Juli, Blaskó Péter, Földi Ádám, Molnár Piroska, Nagy Mari és Szarvas József -, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház egykori igazgatója, Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, valamint Benedek Miklós, Hernádi Judit, Mécs Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Seress Zoltán, Szacsvay László, Verebes István színművészek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?