Rühatka

A rühatka (Sarcoptes scabiei) parányi bőrélősködő: a nőstény 0,3, a hím 0,2 mm – szabad szemmel csak porszemnek tűnik. Amilyen pici, olyan komoly kellemetlenségeket okoz: kínzó viszketés, a bőr elváltozásai, gennyesedése, különféle betegségekkel való felülfertőződés.

A rühatka (Sarcoptes scabiei) parányi bőrélősködő: a nőstény 0,3, a hím 0,2 mm – szabad szemmel csak porszemnek tűnik. Amilyen pici, olyan komoly kellemetlenségeket okoz: kínzó viszketés, a bőr elváltozásai, gennyesedése, különféle betegségekkel való felülfertőződés. A megtermékenyülés után a nőstény 2-10 mm hosszú járatokat fúr a bőrbe, és ezekbe rakja petéit. A járatokat sötét színük miatt kívülről is látni lehet. A petékből röpke három nap alatt kikelnek az új egyedek, melyek már egy-két hét alatt ivarérettekké válnak. Főleg a finom bőrön telepszik meg – az ujjak között, a csuklón, hason, a nemi szervek tájékán –, de elhanyagoltság esetén átterjed az egész testre, még a fejbőrre is. A rühesség valamikor gyakori betegség volt, háborús viszonyok között ma is robbanásszerűen elterjedhet, mivel nagyon ragályos.

A rühesség kezelésére többféle ecsetelőeljárás vagy kenőcs is ismeretes, ezek a patikákban beszerezhetők. A kezelés után a levetett fehérneműt, ágyneműt kifőzéssel, forró vasalóval fertőtleníteni kell, a felsőruhát is át kell kefélni és vasalni. A betegség ragályos volta miatt fontos, hogy a kezelési műveletet minden családtagon elvégezzük – még a látszólag egészségeseken is –, ellenkező esetben fennáll az újrafertőződés veszélye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?