Rövidül, de a színvonal marad

<p>Az elhúzódó válság és a kedvezőtlen gazdasági helyzet rányomta a bélyegét a 15. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválra, amely november 6-tól 12-ig tart. Idén két nappal rövidebb lesz, ám ahogy a szervezők ígérték, minőségben, színvonalban marad a régi: a 30–40 százalékkal megkurtított költségvetés ellenére az igényesség elvét követve állították össze a programot.</p>

TALLÓSI BÉLA

„Választás elé állított bennünket a gazdasági helyzet – mondta a szemle sajtótájékoztatóján Nenad Dukic, a fesztivál programdramaturgja. – Kérdés volt, megrendezzük-e a fesztivált ilyen körülmények között, vagy ne. A megrendezés mellett döntöttünk.”

Kisebb mozik, nagyobb fesztiválhangulat

A másik nagy változás, hogy a szemle kiköltözik a nagy üzletközpontokból, illetve multiplexekből, s a hangulatosabb városi mozikban tartják a vetítéseket. Ez, mint a tájékoztatón hangsúlyozták, nem a szűkösebb költségvetés miatt van. „Nézői visszajelzésekre reagáltunk a változtatással – fejtette ki Vladimír Krajniak fesztiváligazgató. – Többen fordultak hozzánk azzal, hogy a fesztivál számára nem a legmegfelelőbb helyszín az üzletközpont.” Ezért ez évben a Lumiére, a Mladosť, a Nostalgia és a Film Europe mozi, valamint a Batelier (Továrenska 14.) multifunkciós központ ad otthont a szemlének. Az utóbbi helyszín – ahol naponta öt filmet vetítenek díjmentesen – egyfajta kísérleti fórum is lesz: itt a filmeket nem fordítják szlovákra.

Művészvendége is kevesebb lesz a fesztiválnak. Viszont büszkélkedhet egy igazi nagy sztárral, az Oscar- és kétszeres Arany Pálma díjas dán rendezővel, Bille Augusttal, akit életműdíjjal jutalmaz a szemle, s aki legújabb, Éjféli gyors Lisszabonba című filmjét mutatja be Pozsonyban.

Lesznek a kínálatban rangos fesztiválokon vetített és díjazott mozgóképek, de az eddiginél több új, más szemléken még nem bemutatott filmet láthat a közönség. Nem lesz hiány nagy rendezői személyiségekből. A már említett Bille Auguston kívül, Ridley Scott, Gus Van Sant, Danny Boyle, Alexander Payne és Stephen Frears egy-egy filmje emeli a színvonalat.

Csemegék rangos fesztiválokról

Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a korunk egyik legeredetibb kínai rendezőjének tartott Jia-yi Zhang A bűn érintése című drámája. A film a mai kínai valóságba vezet el négy megtörtént eset bemutatásával, amelyek korrupt hivatalnokokról, meggazdagodott vállalatvezetőkről, lázadó fiatalokról szólnak.

Asghar Farhadi iráni rendező A múlt című francia drámájának főszereplője, Bérénice Bejo Cannes-ban alakításdíjat kapott. Farhadi hasonlóan lesújtó atmoszférát teremt ebben a filmjében is, mint a nagy sikerű Nader és Simin – Egy elválás története című drámában. A múlt mély emberismerettel mutat be olyan figurákat, akiknek hazugságokra épített élete csalódásokhoz, szenvedéshez, boldogtalansághoz és tragédiákhoz vezet.

Stephen Frears legújabb alkotása, a Philomena című angol dráma Velencéből vitte el a legjobb forgatókönyv díját, de szerepelt a torontói és a londoni fesztiválon is. A valós eseményt feldolgozó, az anyai szeretet elmúlhatatlanságáról szóló filmből Judi Dench remek alakítása révén egy idős ír asszony megrázó története bomlik ki. A nő ötven éve nem látott gyermekét keresi, akit annak idején kénytelen volt örökbe adni.

Három versenyszekciója lesz a fesztiválnak: az első- és másodfilmes rendezők nagyjátékfilmjeinek versenye, valamint külön kategóriákban méretnek meg a dokumentum- és a rövidfilmek. Idén újdonságként ún. versenyen kívüli szekciókban levetítik azokat a filmeket is, amelyeket versenybe neveztek, de nem fértek be a keretbe. Így került be a programba rövidfilm kategóriában, de versenyen kívül a fesztivál egyetlen magyar filmje, Hegedűs Georgina 13 és fél perc című munkája.

Szlovákiai, izraeli és egyéb történetek

Az információs szekciók élén a hazai termésből válogató Made in Slovakia áll díjnyertes és premierfilmekkel. A Fókusz szekció az egyre erősödő izraeli filmművészetre összpontosít. A 2008-as Siva című opust a híres izraeli színésznő, Ronit Elkabetz testvérével (Shlomi Elkabetz) rendezte. Alkotásuk egy gyászoló családról szól. A hagyományos zsidó gyászhét, a siva összezárja a rég nem látott családtagokat. A fájdalmas időszak alatt felszínre kerülnek eltemetett sérelmek is.

A Történetek szekció témája az életerő és a harc, amelyet meg kell küzdeni a boldogulásért. A híres olasz színésznő, Valeria Golino első rendezése a Miele a végstádiumban lévő betegek küzdelmével szembesít. A 30 éves Miele az ő szenvedésüket próbálja enyhíteni. De mit tehet akkor, ha egy 70 éves egészséges férfi kéri a segítségét, mert már nem akar élni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?