RÖVIDEN

Elhunyt Ördögh Szilveszter író
Életének 60. évében péntekre virradóra elhunyt Ördögh Szilveszter József Attila-díjas író. Ördögh Szilveszter számos népszerű novellát és regényt írt, amelyekből tévé- és rádiófeldolgozások is készültek. Műfordítóként is alkotott, francia és vietnami szerzők műveit fordította magyarra.

Elhunyt Ördögh Szilveszter író

Életének 60. évében péntekre virradóra elhunyt Ördögh Szilveszter József Attila-díjas író. Ördögh Szilveszter számos népszerű novellát és regényt írt, amelyekből tévé- és rádiófeldolgozások is készültek. Műfordítóként is alkotott, francia és vietnami szerzők műveit fordította magyarra. Fő művei a Koponyák hegye (1976) és az Eretnek írások (2000). Ismert művei közé tartozik még A csikó (1973), a Kapuk Thébában (1978), a Bizony nem haltok meg (1979), a Változatok megváltásra (1982), a Lázár békéje (1985), a Titkos értelmű rózsa (1986), a Dobol a hó (1991), A könyv is olvas engem (1993) és a Koponyaüreg (1994). (MTI)

Elhunyt Ember Judit rendező

Életének 72. évében szombatra virradóra elhunyt Ember Judit Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, kiváló művész. Méltatói szerint Ember Judit szinte minden alkotása felér egy társadalomtudományi, művészeti esettanulmánnyal. Sajátos stílust és egyéni módszert teremtett. Műveiben egyszerre kapott hangsúlyt az izgalmas oknyomozás, valamint a filmjeiben szereplő egyszerű emberekkel való bensőséges, mélyen együtt érző kapcsolata. Pócspetri és Menedékjog című filmjeinek dialóglistája külön-külön kötetben is napvilágot látott. A 70-es évektől a Magyar Televízióban és a Balázs Béla Stúdióban készítette „tabutörő” dokumentumfilmjeit, amelyek közül többet betiltottak, például az 1982-ben készült Pócspetrit és a Hagyd beszélni a Kutruczot! (1985) címűt. A Határozat című munkáját az American Film Institute, Los Angelesben beválasztotta „Minden idők 100 legjobb dokumentumfilmje” közé. (MTI)

Szivek-siker a Művészetek Palotájában

Budapest. Hatalmas sikert aratott a budapesti Művészetek Palotájában a Felföldi levelek című előadás, amelyet a pozsonyi Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és a nagyidai Illosvai Néptáncegyüttes vitt színpadra. A teltházas előadás végén állva tapsolt a közönség, s háromszor követelte vissza a táncosokat a színpadra. Ez volt az első szlovákiai produkció a Művészetek Palotájában. A Felföldi levelek című előadást Hégli Dusán koreografálta és rendezte. (ú)

Szlovák animációs filmek külföldön

Az animáció világnapja (október 28.) alkalmából a pozsonyi Bibiana és a Szlovák Filmintézet közös projektet készített elő, amely szlovák animációs filmek külföldi bemutatását teszi lehetővé. Nyolc európai város Szlovák Kulturális Intézetében kilenc alkotásból összeállított kollekciót mutatnak be. Ez reprezentatív válogatás a hazai animációs film negyvenéves történetéből, a különböző korosztályba tartozó alkotók műhelyéből, beleszámítva a diákfilmeket is. Október első felében az animációs filmcsokrot már bemutatták Bécsben, Berlinben és Prágában, ebben a hónapban a moszkvai, a varsói, a budapesti és a párizsi intézetekben vetítik, majd decemberben Róma zárja sort. A filmösszeállítást a 21. Gyermekkönyv-illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja, a BIB közönsége is láthatta. (tb)

Életműdíj Steven Spielbergnek

Beverly Hills. A külföldi sajtó Hollywoodban dolgozó újságírói idén Steven Spielbergnek ítélték oda a Cecil B. DeMiller életműdíjat. A hatvanéves rendező 2008. január 13-án, a 65. Arany Glóbusz-gálán veheti át az elismerést. A sztárrendezőnek már szép gyűjteménye van Arany Glóbuszokból, eddig hatot érdemelt ki, emellett három Oscar-díjat is kapott, de az egész munkásságát elismerő díjaknak is külön vitrin dukál: korábban elnyerte az amerikai rendezők céhe és az amerikai filmakadémia életműdíját is. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?