RÖVIDEN

Vangelis oratóriuma új változatban
Dubrovnik. A Julian Rachlin és Barátai elnevezésű kamarazenei fesztiválon, amelyet szeptember 5. és 16. között tartanak Dubrovnikban, világpremier lesz: Vangelis görög zeneszerző Mythodea című oratóriumának újabb változata csendül fel.

Vangelis oratóriuma új változatban

Dubrovnik. A Julian Rachlin és Barátai elnevezésű kamarazenei fesztiválon, amelyet szeptember 5. és 16. között tartanak Dubrovnikban, világpremier lesz: Vangelis görög zeneszerző Mythodea című oratóriumának újabb változata csendül fel. Vangelis 1993-ban komponált zeneművét először a NASA amerikai űrközpont 2001-es Mars-expedíciójának tiszteletére mutatta be új verzióban Londonban a Metropolitan Zenekar szintetizátoron, számítógépes billentyűzeten, két csembalón, két világhírű szoprán, Kathleen Battle és Jessye Norman, valamint a Görög Nemzeti Opera 120 tagú kórusának közreműködésével. A mű friss átiratát Julian Rachlin litván születésű osztrák hegedűművész és zenésztársai adják elő Szergej Drezsnyin orosz-osztrák karmester vezényletével, a szöveget Sir Roger Moore, a legendás színész tolmácsolja videofelvételről. Az új változatban a két szopránt hegedű és brácsa váltja ki Julian Rachlin és Janine Jansen játékával. (MTI)

Ismeretlen Munkácsyt találtak

Békéscsaba. Egy eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-festményt találtak a szakemberek Svájcban – írta a Békés Megyei Hírlap szombati száma. A 46x37 centiméteres kép egy svájci állampolgár tulajdonában van, aki mielőtt aukcióra vinné, 100 ezer euróért felkínálta megvételre a festő nevét viselő békéscsabai múzeumnak. Szatmári Imre, a múzeum igazgatója és Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, aki Munkácsy egyik hazai szaktekintélyének számít ezért a napokban a helyszínen is tanulmányozhatta a kép eredetiségét. A békéscsabai intézmény vezetője elmondta a lapnak, hogy egyelőre nincs pénzük a kép megvásárlására, mégis fontosnak tartotta, hogy megnézzék a felajánlott képet. Mint kiderült a La petitie Jeanne néven emlegetett művet Munkácsy 1888 körül készíthette úgy, hogy az ismert és híres Flört című alkotásának nő alakját festette újra. A kép Alexis Brasseurnek a tulajdonában van, aki annak a Leopold Brianak a dédunokája, aki Munkácsy feleségének az unokatestvére volt. (MTI)

Már látható a Titanic-kiállítás

Budapest. Eredeti leletek – igaz történetek címmel szombattól látható a Titanic-kiállítás Budapesten, a Millenárison. Korának legnagyobb óceánjárója első útján, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és süllyedt el. A 4 ezer méter mélyen nyugvó roncs helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója. A tárgyakat többéves munka eredményeként hozták a felszínre. Ezek közül 300-at vonultat fel az a tárlat, amelyet 1991 óta 18 országban mutattak be; összesen 16 millió ember volt eddig kíváncsi a tragédia tárgyi emlékeire. A kiállítás Közép-Európában először Budapesten látható. A tárlat bemutatja a Titanic megépítését a tervezéstől a vízre bocsátásáig. A látogatók megtekinthetik az egykori utasok személyes holmijait, s a hajóról származó egyéb tárgyakat: étkészleteket, üvegeket, edényeket, a rekonstruált luxuskabint és a harmadosztályon utazók puritán kabinját. A november 26-ig látogatható tárlat bemutatja továbbá a roncs felderítésére szerveződött expedíciót, a leletek felhozatalát és konzerválását. (MTI)

Belmondo visszatért a filmhez

Párizs. A 74 éves Jean-Paul Belmondo visszatért a filmezéshez. Hat hosszú évig maradt távol egy 2001 augusztusában elszenvedett agyvérzés után, amelyben megbénult az egész jobboldala. Most már felépült, csak állandóan zsebben tartott jobb keze árulkodik arról, hogy milyen súlyos baj érte. Öt hónapig feküdt mozdulatlanul, nyolc hónapig nem tudott beszélni. A film egy nagy klasszikus remake-je, Vittorio de Sica 1952-ben készített Umberto D.-jének új változata. A rendező Francis Huster, Belmondo barátja, aki kijelentette: bár 30 éves álma ennek a filmnek az elkészítése, lemond róla, ha nem lehet Belmondo a főszereplője. A film címe: Egy ember és a kutyája, és mint De Sica filmje, egy magányos nyugdíjas drámai története. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?