RÖVIDEN

Ismeretlen Kodály-felvétel az m2-n
Budapest. Negyven évre dobozba zárt, szinte ismeretlen képkockákat mutat be Kodály Zoltánról ma este a Magyar Televízió (MTV), amely ezt követően a Magyar Rádió zenei együtteseinek ünnepi Kodály-estjét sugározza az m2-es csatornán.

Ismeretlen Kodály-felvétel az m2-n

Budapest. Negyven évre dobozba zárt, szinte ismeretlen képkockákat mutat be Kodály Zoltánról ma este a Magyar Televízió (MTV), amely ezt követően a Magyar Rádió zenei együtteseinek ünnepi Kodály-estjét sugározza az m2-es csatornán. A mintegy kétperces filmfelvétel a zeneszerző 1966-os, utolsó vidéki útján készült, és Rózsa Ferenc karnagy kutatása nyomán került elő a szombathelyi városi archívumból. Az MTV a felvétel lejátszása után azt a koncertet sugározza, amelyet Kodály Zoltán halálának 40. évfordulója alkalmából március 3-án rendeztek meg a Művészetek Palotájában. (MTI)

Catherine Deneuve 50 éve filmez

Párizs. Ötven éve készült el az akkor 13 éves Catherine Deneuve első filmje, a Les collégiennes. Ebből az alkalomból a párizsi filmmúzeum retrospektív sorozatot vetít a francia film nagyasszonyának eddigi 99 filmjéből, a tekintélyes Le Monde pedig két teljes újságoldalt szentel fotókkal, pályaképpel és interjúval a művésznőnek. A Le Monde-nak adott friss interjúban Bunuel, Demy, Polanski és Truffaut kedvenc színésznője elsősorban társadalmi elkötelezettségéről, a művi vetéléshez való jogért, a halálbüntetés elleni korábbi, a bevándorlást korlátozó törvények elleni mai küzdelméről, az AIDS ellen küzdők támogatásáról beszélt, de hangsúlyozta, hogy nem vállal politikai szerepet. 99 filmje közül Deneuve-höz különösen közel áll a Tristana (Bunuel rendezte 1970-ben), a Cherbourgi esernyők (Jacques Demy, 1964), az Iszonyat (Roman Polanski, 1965), A vadember (1975, Jean-Paul Rappenau), Az utolsó metró és A Mississippi szirénje (1980 és 1969, Francois Truffaut). (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?