RÖVIDEN

Barabás Zoltán könyvbemutatója
Dunaszerdahely. Barabás Zoltán Nagyváradon élő erdélyi költő Kútbanézők című könyvének bemutatója lesz holnap 18 órától a Vámbéry Irodalmi Kávéházban. „»Emlékterek« – írja a költő egyik verse fölé.

Barabás Zoltán könyvbemutatója

Dunaszerdahely. Barabás Zoltán Nagyváradon élő erdélyi költő Kútbanézők című könyvének bemutatója lesz holnap 18 órától a Vámbéry Irodalmi Kávéházban. „»Emlékterek« – írja a költő egyik verse fölé. Valóban költészete az emlékek terét hozza létre, egy sajátos érzelmi-gondolati dimenziót, amelyben az emléknek (és az álomnak) jóval valóságosabb a jelenléte, mint annak a köznapi valóságnak, amely a versek környezetét adja. Igen, mintha létezne egy imaginárius Nagyvárad: régi költők verseiben, családi emlékekben, templomok homályában, épületek romló vakolata mögött – és most Barabás Zoltán verseiben” – írja róla Pomogáts Béla. A kötetet Szászi Zoltán mutatja be, az estet Hizsnyai Zoltán vezeti. (ú)

Kodály és tanítványai – előadás

Pozsony. Ma 17 órakor a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében Zuzana Vitálová zenetörténész, zeneterapeuta tart előadást Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából. Zongorán közreműködik Holics László, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájának hallgatója. (ú)

Közép-Európa szentje – kiállítás

Pozsony. Holnap 17.30-kor nyitják meg a Pozsonyi Városi Múzeumban A közép-Európa szentje – tisztelgés Nepomuki Szent János emlékének című nemzetközi kiállítást, melynek koncepciója az új Közép-Európa gondolatának tükröztetése tizenkét ország több mint ötven művészének kortárs alkotásaiban. A szerzőket Nepomuki szent János ihlette, történelmi szempontból, legendájával, a festők igyekeztek kifejezni jelentőségét a jövő számára, az egyesülő Európa részére. A kiállítás arra emlékeztet, hogy az új Európának nemcsak sikeres gazdaságra van szüksége, hanem közös kultúrára és szellemiségre is. Társrendező a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Cseh Centrum, az Osztrák Fórum és a Lengyel Intézet. A tárlat 2007. április 1-ig tekinthető meg. (ú)

Már Amerikában a Maestro

Nagy amerikai filmgyártók és forgalmazók érdeklődését is felkeltette az Oscar-díjra jelölt magyar animációs kisfilm, a Maestro. M. Tóth Géza, aki jelenleg Los Angelesben tartózkodik, elmondta, hogy a négy és fél perces animációs film nagy-britanniai és észak-amerikai forgalmazására az angliai székhelyű Shorts Internationallel, a világ legnagyobb rövidfilm-forgalmazójával kötöttek szerződést. A brit cég partnere, az Egyesült Államokra koncentráló Magnolia Pictures jóvoltából a Maestrót az összes Oscar-díjra jelölt animációs filmmel együtt Észak-Amerika számos nagyvárosában vetítik. M. Tóth Géza úgy véli: filmje újdonságként hat, mivel nem a „jól bevált” amerikai recept szerint készült, és így az alkotásban a forgalmazók újszerű megoldásokkal találkozhattak. (MTI)

Közlemény: új irodalmi lap

Új, 15 ezer példányban megjelenő ingyenes időközi irodalmi lap, a „Megint nyugat” várja szerzők, alkotók jelentkezését eddig nem publikált verseikkel, novelláikkal, jegyzeteikkel, műfordításaikkal, grafikáikkal, fotográfiáikkal. Kapcsolatfelvétel: a 06 20 536 17 69-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen Pajtók Ágnes szerkesztőnél. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?