RÖVIDEN

Fődíjas magyar filmek
Brüsszel. Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az ĺrisz-díjat. A két magyar film megosztva kapta az elismerést és az azzal járó 10 ezer euró pénzjutalmat.

Fődíjas magyar filmek

Brüsszel. Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az ĺrisz-díjat. A két magyar film megosztva kapta az elismerést és az azzal járó 10 ezer euró pénzjutalmat. A július 1-jén kezdődött – immár negyedik alkalommal megrendezett – filmfesztiválon összesen közel félszáz alkotást mutattak be, ezek közül a versenyprogramba 14 film, kivétel nélkül fiatal európai rendezők munkái kaptak meghívást, köztük három magyar; a két fődíjason kívül Vranik Roland Fekete kefe című filmje. A programban a „premier előtt” szekcióban szerepelt Koltai Lajos Sorstalanság című alkotása is. Kertész Imre Nobel-díjas regényének adaptációját hamarosan a nagyközönség is láthatja a belga mozikban. (MTI)

Boccaccio ismeretlen kézirata

Firenze. Boccacciónak tulajdonítható kéziratot talált kutatásai során Beatrice Barbiellini Amidei olasz filológusnő. A kézirat a firenzei Biblioteca Riccardianában található és mint számos más középkori kézirat, igen különböző írásokat tartalmaz: Andrea Capellano XII. századi költő latinul írt De Amore (A szerelemről) című műve két kötetének fordítását, két szerelmes levelet, négy szonettet, egy balladát, amelynek első stanzáját Dante írta, és egy utószót, amelyet a szerző az olvasónak címzett. A közös bennük, hogy mindnek az erotika a témája. A kéziratnak szép a stílusa, elegáns a grafikája. Az egyes fejezetek és bekezdések első betűit pirossal jelölte a szerző – írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A filológusnő alapos stilisztikai, tematikai, lexikális és grafikai vizsgálatnak vetette alá a művet, és megállapította: ezek egyértelműen Boccaccióra utalnak. (MTI)

Kelet-európai Irodalmi Díj

Pozsony. Domov (Otthon) című regényével az első tíz helyezett közé került a Kelet-európai Irodalmi Díjért versengő írók között a szlovák Márius Kopcsay. A nemzetközi megmérettetés győztese a bolgár Theodora Dimova lett, aki Maikite (Anyák) című regényével érdemelte ki a díjat. A versenybe bekapcsolódott országok hazai zsűrijei együtt összesen 500, tavaly megjelent alkotást bíráltak el. A szűkebb válogatásba, amelyet nemzetközi zsűri értékelt, 20 mű került be. Az újonnan alapított irodalmi díjért folyó versenybe Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa tíz országának alkotói neveztek be. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?