RÖVIDEN

Historia Litteraria
Pozsony/Nyitra. Folytatódik a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének Historia Litteraria című előadássorozata a régi magyar irodalmi kutatások eredményeiről. Ma 17.50-től a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszékén, holnap 8.

Historia Litteraria

Pozsony/Nyitra. Folytatódik a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének Historia Litteraria című előadássorozata a régi magyar irodalmi kutatások eredményeiről. Ma 17.50-től a pozsonyi Comenius Egyetem magyar tanszékén, holnap 8.40-től a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem magyar tanszékén ad elő Madas Edit, az MTA Országos Széchényi Könyvtár Fragmenta Codicum Kutatócsoport munkatársa. Előadásának címe: Szent László a krónikairodalomban, a legendákban és a prédikációkban. (ú)

A Nagy Könyv – megvan a TOP 100

Lezárult a Nagy Könyv első fordulója; szombaton este megszületett a TOP 100-as lista. Ebben a legtöbb szavazatot kapott 50 magyar és 50 külföldi regény található meg, melyeket tovább lehet juttatni a TOP 12-be. A Nagy Könyv első fordulójában hajszál híján 400 ezer szavazatot küldtek az olvasók. A harmadik helyen Tolkien A Gyűrűk Ura című munkája, a másodikon Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című ifjúsági regénye végzett, a legtöbb szavazatot pedig Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye kapta. (ú)

Az Év Gyermekkönyve díj átadása

Budapest. A buta felnőtt című verseskötet szerzője, Lackfi János vehette át idén az Év Gyermekkönyve 2004 díjat tegnap a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon; a zsűri díjazta az év legjobb gyermekkönyv-fordítóját, illusztrátorait, és meseelemzőjét is. A héttagú zsűri idén az illusztrátori kategóriában két művésznek ítélte oda a díjat. A „papír, a festék, a különféle bedolgozott anyagok változatos felhasználásáért” Szegedi Katalin vehette át a díjat. Kállai Nagy Kriszta a könyv építőelemeként alkalmazott illusztrátori munkájáért részesült az elismerésben. Henning Mankell skandináv író műveinek fordításáért vehette át az IBBY magyar szekciójának díját Tótfalusi István. Boldizsár Ildikó mesekutató a könyvkritikákat és recenziókat tartalmazó Mesepoétika című, kötetéért kapta az IBBY díját. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?