RÖVIDEN

Csáky Pál könyvének bemutatója
Pozsony. Csáky Pál miniszterelnök-helyettessel ezúttal nem politikusi, hanem szépírói minőségében találkozhat a közönség.

Csáky Pál könyvének bemutatója

Pozsony. Csáky Pál miniszterelnök-helyettessel ezúttal nem politikusi, hanem szépírói minőségében találkozhat a közönség. Szabadulás a lángsírból című kötete, amely a Lilium Aurum Könyvkiadó műhelyében látott napvilágot, Göncz Árpád szerint „vérbeli szépirodalom”, amely „»hősének«, az embernek teljes problémakörével foglalkozik”. A könyvet Pomogáts Béla irodalomtörténész, kritikus, az Illyés Közalapítvány elnöke mutatja be ma 15.30-kor a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában (Védcölöp u. 54.). (e)

Ján Cikker Múzeum nyílt

Pozsony. Ján Cikker szlovák zeneszerző életét és munkásságát kívánja bemutatni a róla elnevezett múzeum, amelyet tegnap nyitottak meg ünnepélyes keretek között. A múzeum abban a villában kapott helyet, amelyben a zeneszerző 1967-től haláláig élt. Falai között egy kisebb zenetermet is berendeztek, ez a jövőben hangversenyek és előadások helyszíneként szolgál majd. Ján Cikker (1911–1989) munkásságának legfontosabb darabjai operái, ezenkívül komponált zongoraműveket, kórusműveket és dalciklusokat is. Számos rangos művészeti és állami díjjal, nemzetközi kitüntetéssel ismerték el tevékenységét. (tasr)

Bizonyítás

A gyönyörű és okos Catherine (Gwyneth Paltrow) éveket töltött azzal, hogy gondját viselte Robertnek (Anthony Hopkins), ragyogó szellemű, de labilis apjának, a zseniális matematikusnak. Miután az apja meghalt, a lány egyedül maradt az óriási házban apja 103 jegyzetfüzetével és a kérdéssel: mit kezdjen most önmagával. Hamarosan megérkezik Claire (Hope Davis), Catherine nővére, akivel rég elhidegültek egymástól, és aki kezébe szeretné venni húga életének irányítását. És feltűnik még Hal (Jake Gyllenhaal), Catherine apjának egykori tanítványa, aki meg van győződve Robert zsenialitása felől. Rendezte: John Madden (amerikai)

Újabb díjat kapott a Before Dawn

A legjobb rövidfilm díját nyerte el Kenyeres Bálint alkotása, a Before Dawn a kaliforniai Tiburonban. A rendező filmjének nem ez az első díja Kaliforniából, hiszen nemrég, a San Jose városában megrendezett Cinequest fesztivál zsűrije különdíjjal jutalmazta. Az 5. Tiburoni Nemzetközi Filmfesztiválon az elmúlt év magyar filmjeiből mutattak be válogatást, amelynek keretében Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Koltai Róbert és Ragályi Elemér munkáit tűzték műsorra. A 13 perces Before Dawn (Virradat előtt) tavaly, a 36. Magyar Filmszemlén, kategóriájában elnyerte a zsűri rendezői és operatőri díját, azóta számos nemzetközi elismerésben részesült. (MTI)

Egy gésa emlékiratai

1929-et írunk. A kilencéves Chiyot egy szegény halászfaluból eladják szülei egy kyotoi gésaháznak. A kislány kegyetlen bánásmódban részesül a ház tulajdonosai és a főgésa, Hatsumomo révén. Akaraterejét azonban nem sikerül megtörniük, s miután Hatsumomo riválisa, Mameha a szárnyai alá veszi, Chiyoból Sayuri néven legendás gésa válik. Megtanul minden fogást, ami ahhoz szükséges, hogy érvényesülni tudjon abban a világban, ahol ezentúl mozognia kell. Rendezte: Rob Marshall (Amerikai)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?