Roma fafaragó alkotásai

Kassa. Ondrej Gadžor fafaragó igazi népi tehetségként verekedte fel magát a szobrászinasok közül a szobrászművészek közé. Alkotásaiért verekednek a külföldi műkereskedők, idehaza pedig a legismertebb roma művészek egyike. Ma délután négy órakor a Löffler Múzeumban nyílik önálló kiállítása.

Kassa. Ondrej Gadžor fafaragó igazi népi tehetségként verekedte fel magát a szobrászinasok közül a szobrászművészek közé. Alkotásaiért verekednek a külföldi műkereskedők, idehaza pedig a legismertebb roma művészek egyike. Ma délután négy órakor a Löffler Múzeumban nyílik önálló kiállítása. Az esemény jelképes, mivel Gadžor annak idején tizenegy éven át segédkezett Löffler Béla mellett, szobrokat csiszolt és alapzatokat készített. Stílusán észrevehető nyomot hagytak ezek az évek, sok mindent ellesett a mestertől, ám a naiv művészekre jellemző „romlatlanságot” is sikerült megőriznie. Szívesen készít indián totemekre vagy harcosokra emlékeztető szobrokat, gyakran formál meg női alakokat és táncosokat is. A fa mellett újabban csonttal, sőt kővel is szívesen kísérletezik. A kassai Ondrej Gadžor művei október 25-ig láthatóak az Erzsébet utcai Löffler Múzeumban. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?