Régi és politikai szelek fújnak a jubileumi mustra vetítőtermeiben

TALLÓSI BÉLAVelence. A Lídón idén régi és politikai szelek fújnak. Jubileuma kapcsán ugyanis Velence pár filmmel és néhány legendás személyiséggel megpróbálja felidézni a mustra korabeli hangulatát, megidézni a kezdetek szellemiségét.

TALLÓSI BÉLA

Velence. A Lídón idén régi és politikai szelek fújnak. Jubileuma kapcsán ugyanis Velence pár filmmel és néhány legendás személyiséggel megpróbálja felidézni a mustra korabeli hangulatát, megidézni a kezdetek szellemiségét. Meghívták Andrzej Wajda rendezőt, a lengyel társadalmi és történelmi változások szigorúan kritikus filmes krónikását, akinek szeptember 5-én díjat adnak át a fesztiválon. S ha már jelen lesz, személyesen is a nézők figyelmébe ajánlhatja legújabb, Walesa – A remény embere című filmjét, amelynek főhőse Lech Walesa, a Szolidaritás Szakszervezet társalapítója. S ezzel a lengyel opusszal betör a politika Velencébe. De más politikus is megéled a vásznon: Errol Morris rendező Donald Rumsfeld volt amerikai politikusról forgatott dokumentumfilmet, ezt is láthatja a Lídó vetítőtermeinek közönsége.

Andrzej Wajda visszatérő vendég a velencei mustrán: 1958-ban szerepelt ott először, akkor Hamu és gyémánt című filmjével elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját, 1998-ban pedig Arany Oroszlán-díjjal ismerték el életművét. Az 1940-ben végrehajtott katyni tömegmészárlás elferdített igazságát megrázó emberi történetekkel helyre tévő Katyn című filmje 2009-ben szerepelt Velencében.

Erős korabeli társadalomkritika éled fel Francesco Rosi 1963-as, Kezek a város felett című, fekete-fehér drámájával, amelynek alapos és objektív tényfeltárást követően született meg a forgatókönyve. A 60-as években Nápolyban a törvény védelme alatt, különféle spekulációkkal fejezték be azt a modern lakóépületet, amely három építőmunkás halálát okozta. A baleset hátteréről és következményeiről szól a Kezek a város felett. A filmnek a mustra 70. jubileuma alkalmából restaurált változatát a hivatalos megnyitó előtt mutatták be abból az apropóból, hogy ötven évvel ezelőtt elnyerte az Arany Oroszlán-díjat. Az ilyen filmek alapján mondta az idei nemzetközi zsűri elnöke, Bernardo Bertolucci rendező, hogy „bátor” alkotások fémjelzik a szemlét, amelyet a mustra igazgatója, Alberto Barbera azzal egészített ki, hogy a bátor alkotások a „mai világ válságát” tükrözik. Részben az a húsz film is, amelyet meghívtak az Arany Oroszlánért folyó versenybe. Ám a versenyszekció összeállításában is megnyilvánul a nosztalgia, így olyan alkotók is visszatérnek – pl. Terry Gilliam vagy Jonathan Glazer –, akik korábban már küzdöttek a velencei oroszlánokért. Ugyanakkor itt a versenyben először szereplő fiatalok is pályáznak a fődíjra, köztük a sajátos filmnyelven megszólaló, átütő erejű, extravagáns kanadai-francia Xavier Dolan, akinek korábbi filmjeit (Képzelt szerelmek, Megöltem anyámat) Pozsonyban az Inakosť filmfesztiválon láthattuk. Velencében idei, Tom á la ferme című kanadai–francia drámájával lesz jelen. A közkedvelt színész, James Franco rendezése, a Child of God is versenybe száll. A James Ellroy regényéből forgatott történetben Franco a főszerepet is eljátssza.

Hivatalosan Alfonso Cuarón mexikói rendező Gravitáció című munkájával (amelyet versenyen kívül mutatnak be) nyílik meg a fesztivál. Sokan bizonyára azt is lelkesen várják, hogy az amerikai sci-fi főszereplői, az űrutazókat alakító Sandra Bullock és George Clooney „az űrből” a Lídó vörös szőnyegén landoljon. A csillogást minden bizonnyal nem csak ők biztosítják majd. A sztárok ugyanis szeretik a lagúnák városát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?