Promóciós termék?

<p>Az Apple körülbelül másfél milliárd felhasználó számára ingyen elérhetővé tette a U2 új albumát az iTunes Store-ban, állítólag egy héttel a stúdiómunkálatok befejezése után. A gáláns ajándék egyben a történelem eddigi legnagyobb volumenű lemezkiadása, ha nem is a szó hagyományos értelmében.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A küföldi szaksajtó máris fanyalog, mivel a zenekar fellépett az Apple új okostelefonjának bemutatóján, amelyet sokak szerint akkorára méreteztek, mint egy Oscar-gálát. Egyes kritikusok nehezményezik, hogy a U2 kultúrműsort szolgáltatott egy multi rendezvényén, a lemezt pedig nemes egyszerűséggel az új iPhone promóciós termékének tekintik.

Nos, ez az üzleti vállalkozás szerintünk is káros precedenst teremthet, mert reklámeszközzé degradálhatja a zenét. És nyilván van az a pénz, amiért a legnevesebb előadók is igent mondanak egy ilyen felkérésre. Mert a U2 természetesen nem ingyen adta a zenéjét. Az Apple fizette ki őket, és a csapat nyilván elégedett, mivel Bono, a frontember már megszellőztette, hogy a közeljövőben lesz még ilyen együttműködésük. „Ha tetszik a Songs of Innocence, maradj velünk a Songs of Experience-re is. Hamar készen kéne lennie, bár tudom, mondtam már ilyet ezelőtt.” A zenész azt is kijelentette, hogy nem tartja mérvadónak azokat a slágerlistákat, melyek nem veszik figyelembe az internetes letöltéseket. „A hagyományos zeneipar ma mélyponton van és nem tud lépést tartani a digitális világgal. Aszerint kellene mérni az elődók sikerét, hogy hányan hallgatják őket az összes hozzáférhető módon és médiumon keresztül”– mondta Bono. A hivatalos listák összeállítását végző Official Charts Company máris reagált: a U2-album nem szerepelhet az angol slágerlistán (UK Albums Chart), mivel a vásárlók ez esetben nem dönthetik el „aktív” módon, hogy kérik-e a lemezt vagy sem.

Tény, hogy sokan csak azért fogják letölteni, mert ingyenes, egyébként eszükbe sem jutna bemenni érte egy lemezboltba, vagy online megvásárolni.

Mi sem fizettünk volna érte, ingyen hallgattuk meg a YouTube-on. A jobb napokat is látott zenekar önfényező sajtóközleményükben az áll, hogy a 70-es évek punkja és rockja, valamint a 80-as évek elektronikája is megtalálható az új dalokban. Ez utóbbit szerencsére csak nyomokban fedeztük fel, a punkot sajnos szintén. A rock pedig ugyanolyan, mint amilyet a zenekartól megszokhattunk. Ez egy „biztonsági kűr”, amivel csak a fanatikus U2-rajongók lehetnek elégedettek. Aki valami újat, formabontót várt a zenekartól, az hamar ráun erre az anyagra. Egy régi sláger címét kifordítva: a U2 már megtalálta, amit keresett, és nem áll szándékában tovább keresgélni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?