Prince, egy zongora és egy mikrofon

Meglehetősen minimalista módon álmodta meg európai turnéját Prince, a meglepe-tések nagymestere.A monstre koncertek extravagáns hercege az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy remekül játszik gitáron, basszusgitáron pedig egyenesen virtuóznak számít.

Meglehetősen minimalista módon álmodta meg európai turnéját Prince, a meglepe-tések nagymestere.

A monstre koncertek extravagáns hercege az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy remekül játszik gitáron, basszusgitáron pedig egyenesen virtuóznak számít. Zongora mögé eddig viszonylag ritkán ült, legalábbis a koncerteken szinte mindig másokra bízta ezt a hangszert. Annál nagyobb meglepetést okozott a szakmának és a közönségnek, amikor bejelentette, hogy novemberben egy szál zongorás turnét abszolvál Európában.

A koncertsorozat 21-én kezdődik Bécsben, ennél közelebb nem is kerül hozzánk Prince, mivel az osztrák fővárosból Nagy-Britanniába, majd Barcelonába utazik, később pedig Brüsszelben folytatja a fellépéssorozatot. A hírek szerint Dániában, Svédországban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban és Németországban is látható lesz ez a nem mindennapi zenei csemege.

Prince legutóbbi nyilatkozatában több okot is felsorolt a szokatlan vállalkozás magyarázataként. Szeretett volna „valami komoly kihívást”, ki akart próbálni valami újat, és úgy érzi, egy szál zongorával sokkal tisztábbak, egyszerűbbek lesznek a dalok. „Gyakorlatilag nem kapok rossz kritikákat, mert olyasmit csinálok, amit harminc éven keresztül tökéletesítettem” – célzott egy interjúban hagyományos koncertjeire.

Prince bő tíz éve már jelentkezett egy albummal, amelyet zongorakísérettel vett fel. Ez volt a One Nite Alone, amelyen az A Case of You című sláger szerepel, de zongorás repertoárjába tartozik a The Beautiful Ones, a Sometimes It Snows in April, a How Come U Don't Call Me Anymore és a Starfish and Coffee című dal puritánabb változata is. A turné címe egyszerűen csak Piano and a Microphone.

A 90-es évek nagy slágereinek írója, eddigi karrierje során tíz platinalemezt és harminc Top 40-es kislemezt produkáló, sokoldalú amerikai zenész ma 57 éves. Szinte nincs olyan stílus, amelyben ne próbálta volna ki magát az évek során. Dolgozott Madonna híres Like A Prayer-lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O'Connor pedig neki köszönheti 1990-es világslágerét, a Nothing Compares 2 U című dalt. Prince szerzeményeiben a pop, a rock, a blues, a rhythm and blues, a funk, a new wave és a hiphop elemeit variálja lehengerlő lazasággal. Saját állítása szerint összesen 27 hangszeren tanult meg játszani, kíváncsiságból megismerkedett a dzsessz és a blues alaprepertoárjával is, első saját zenekarát pedig mindössze 12 évesen alapította. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő évben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hat számjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere. Little Red Corvette című slágere 1983-ban – a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt – a Music Television egyik első klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Ugyanebben az évben jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain című albumot és szerepelt az azonos című – félig önéletrajzi – filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban elfogyott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az USA-ban 80 millió dolláros bevételt termelt.

Prince eddig harminchét stúdióalbumot adott ki és számos továbbin működött közre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?