Politizáló zeneipar

Bátrabbak lettek az amerikai sztárok. Egy évvel ezelőtt csak kevesen mondtak negatív véleményt elnökük politikájáról, tartva a súlyos következményektől. Merthogy a szabad Amerikában ugyan mindenki elmondhatja „büntetlenül” a véleményét, de a következményeket is vállalnia kell. A Dixie Chicks volt az első áldozat.

Bátrabbak lettek az amerikai sztárok. Egy évvel ezelőtt csak kevesen mondtak negatív véleményt elnökük politikájáról, tartva a súlyos következményektől. Merthogy a szabad Amerikában ugyan mindenki elmondhatja „büntetlenül” a véleményét, de a következményeket is vállalnia kell. A Dixie Chicks volt az első áldozat. A countryzenében utazó lánycsapat, az egyik tag, Natalie Maines Bush ellenes nyilatkozata miatt magára haragította a tengerentúli közvélemény nagy részét. Ezután a rádiók is jobbnak látták, ha műsorukról leveszik a Dixie Chicks dalait, a tévécsatornák is ignorálták őket, így Amerika egyik menő együttese néhány nap leforgása alatt nemcsak rajongók ezreit veszítette el, hanem a média is elpártolt mellőle. Szinte hihetetlen, de egy nyilatkozatnak ilyen káros hatása lett, ezért innentől kezdve csak nagyon kevesen adtak hangot elmarasztaló véleményüknek. Most azonban, néhány hónappal az elnökválasztás előtt, egyre többen bírálják Bush-t, és támogatásukról biztosítják a másik jelöltet, John Kerryt. Mary J. Blige, Wyclef Jean, Jon Bon Jovi, a Foo Fighters, a Dave Matthews Band – csak néhány név azok közül, akik július nyolcadikán fellépnek a Kerry támogatására rendezett A Change Is Going To Come nevű koncerten a New York-i Radio City Music Hallban. De leginkább a punkok mozgolódnak. Habár a zenei stílus képviselői a kezdetektől fogva nyíltan hangoztatták véleményüket. Mert nem volt vesztenivalójuk, hiszen a punkzene még Amerikában is rétegműfaj, nem fér bele a rádiók ízlésvilágába, a stílusra specializálódott adók haragjától pedig nem kellett tartaniuk. A közelmúltban kétszáz punkbanda közreműködésével megalakult a Punk Voter nevű szervezet, amelynek fő feladata a Bush-kormány megdöntése, az együttesek a szavazáson való részvételre buzdítják a rajongóikat. Hivatalos weboldalukon sajtóanyagokat, választási információkat, és kommentárokat kínálnak az érdeklődőknek. A szervezet ötlete 2000-ben született meg Fat Mike, a NOFX énekesének agyában, amikor George W. Bush csupán 537 szavazattal verte meg Al Gore-t a floridai választáson. „A floridai turnénk során 50 ezren vették meg a lemezünket. Ha csak hatszázan közülük elmentek volna szavazni, talán most más volna a politikai helyzet” – nyilatkozta Fat Mike.

Tehát közeledik az elnökválasztás, a zeneipar mozgolódik, s várhatóan a következő hetekben még többen fejtik ki véleményüket. Sokan lesznek Bush ellen, de bizonyára népes csoport kel majd a védelmére is. A választást november másodikán tartják, az elnök januárban lép hivatalba. A győztes jelölt hívei majd profitálnak a sikerből, akik meg a leendő vesztest támogatták, azok elhallgatnak. A dalaikat kevesebbszer fogják játszani a rádiók, és a show-műsorokba sem kapnak meghívást. Ez a szólásszabadság az amerikai zeneiparban! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?