Pihék, szőrszálak és borosták

Vannak olyan esetek, amikor a fiúk az első borotválkozás késése, a lányok meg a fokozott szőrösödés miatt panaszkodnak. Mikor jogos az aggodalom, és mi ilyenkor a teendő?
A pubertás egyeseknél hamarabb, másoknál később következik be, többévnyi is lehet az eltolódás.

Vannak olyan esetek, amikor a fiúk az első borotválkozás késése, a lányok meg a fokozott szőrösödés miatt panaszkodnak. Mikor jogos az aggodalom, és mi ilyenkor a teendő?

A pubertás egyeseknél hamarabb, másoknál később következik be, többévnyi is lehet az eltolódás. A nemi érés egyik látható jele a szőrösödés, de a szőrzet megjelenése, sűrű vagy ritkább volta nem a férfiasság mércéje. Kevesebb szőrzettel is lehet valaki férfias típus, ugyanakkor a korai és erős borosta nem egyenlő a magasabb hormonszinttel.

Az agyalapi mirigy működése szabályozza a nemi érés folyamatát. Ha a pubertás késése más tünetekkel is társul – például korosztályához képest a fiatal nagyon elmarad a növekedésben, egyáltalán nem mutatkozik a szőrzet –, orvoshoz kell fordulni. Hogyha a férfiasodás folyamata késik vagy elmarad, alapos kivizsgálás szükséges. A kezelés biztató eredményeket ígér. Különféle gyógyszerekkel (ha az orvos szerint szükség van rá) az agyalapi mirigy és a herék működése megindítható.

A lányok inkább a kis bajuszkára szoktak panaszkodni, vagy arra, hogy jóval szőrösebb a karjuk, a lábuk, az arcuk, s a rejtett testrészeik, mintsem vágynának rá. Az ő esetükben is, akárcsak a fiúknál, nagy időeltolódások lehetnek. Van, akinek már tizenegy-tizenkét éves korában jelentkezik az első menstruációja, van akinek csak tizenöt éves kora körül. A mellek növekedése, a szőrzet megjelenése, azaz a külső jelek ezzel párhuzamosak.

Ismeretes a hirzutismus jelensége (fokozott szőrnövekedés), de az esetek többségében ez teljesen normális állapot. Ugyanakkor különféle betegségek külső jegye is lehet, némely esetben az arcon, állon jelentkeznek az erősebb, sötétebb szőrszálak. Ezek a lányok, nők jó esetben hormonálisan teljesen egészségesek, és szerencsére ez a gyakoribb. Virilismus, azaz elférfiasodás esetén a szőrzet férfias, de nem ez az egyetlen jele annak, hogy hormonális eltérés van. Mélyebb hang, kifejezetten férfias izomzat, menstruációs zavarok kísérik a jelenséget.

Az egészséges hormonháztartásba nem szabad beavatkozni. Családi hajlam esetén felesleges gyógyszereket adni, akinek gondot okoznak a valóságos vagy alig látható szőrszálak, kíméletes kozmetikai eljárásokkal megszabadulhat tőlük. Arra is gondoljanak a tizenéves lányok, hogy gyakran éppen ezek a pihék fokozzák vonzerejüket. A nagyfokú szőrösödés viszont, ami mögött már betegség lapul, gyógyszeresen kezelhető. Ezt azonban alapos kivizsgálásnak kell megelőznie.

Azok, akik úgy érzik, ilyen gondjuk van, forduljanak először a körzeti orvoshoz. Abban az esetben, ha indokolt, endokrinológiai szakrendelésen kaphatnak választ problémáikra.

Azok a viszonylag szerencsés tizenévesek, akiknek kozmetikai módszerekkel rendezhető a kívánatosabbnál fokozottabb szőrnövekedésük, krémeket, folyadékokat, kozmetikai dörzspapírt, borotvát semmi esetre se használjanak, mert ezeknek a viszonylag legolcsóbb megoldásoknak az eredménye maradandó! A dörzspapír, a borotva a legdurvább módszer: egyértelműen erősítik a szőrszálakat a lábon is, ahol leginkább alkalmazzák őket. A folyadékok, a krém kémiai borotva, egy adott ponton elmetszi a szálakat, amelyek igen hamar és erősödve újra nőnek. Nagyon erős szőrszálak esetén vagy a pubertás befejeződése után az esetek döntő többségében a kozmetikusnál történő gyantázás lehet a megoldás. Korábban, tizenéves korban hagyjuk meg a reményét annak, hogy a nemi érés befejeztével a szőrzet ritkulni fog. A karon, a lábon, az arcon növő szőröknek az a tulajdonságuk is megvan, hogy általában a haj színénél sötétebbek. Felnőtt korban a nagyon erős szálakat epilálni (szőrtelenítni) kell. A kevésbé erősek szőkítése javasolt. (malév)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?