Picasso Esztergomban címmel nyílik kiállítás

Esztergom |

<p>Picasso Esztergomban címmel kiállítás nyílik június 1-jén 17.30-kor Esztergomban, az Északi Kanonoksoron (Szent István tér 7-9, a Bazilika szomszédságában) Esztergom Város Önkormányzata és a Gran Tours Utazási Iroda szervezésében.</p>

Az Új Szó Online-t erről Takács István, a városi önkormányzat sajtófelelőse tájékoztatta.

A kiállítást megnyitja: Meggyes Tamás, Esztergom Város polgármestere, méltatja: Peternák Miklós Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, művészettörténész.

Az augusztus 31-ig tartó kiállítás a hétfői szünnap kivételével hétköznap 10.00 és 18.00 óra között, hétvégén 10.00 és 20.00 óra között látogatható. A felnőtt belépőjegy ára 1800 forint, a diák- és nyugdíjas jegy 800 forintba kerül (6 éven aluli gyermekek számára a tárlat ingyenes) de lehetőség van kedvezményes csoportos belépőjegy-vásárlásra is.

Háttér:
„Egy festő soha ne tegye azt, amit az emberek elvárnak tőle. A stílus a festő legádázabb ellensége”. (Picasso)

Június 1-én Pablo Picasso 95 grafikájából, litográfiáiból, szénrajzaiból és fametszeteiből nyílik kiállítás Esztergomban, a Bazilika tőszomszédságában lévő északi kanonoksor kiállítótermében.

A művész itt bemutatásra kerülő 95 grafikai művének egy része 1926-1927-ből, míg a többi az ötvenes, illetve hatvanas évekből származik. Témáiban központi helyet foglal el a festő és modellje, kettőjük viszonya, amely Picasso számára nagy fontossággal bírt. Absztrakt munkái mellett ezen a kiállításon további különálló témái a portrék és az erotikus motívumok. A művész irodalmi témájú alkotásait a Vollard által 1931-ben kiadott, Honoré de Balzac „Az ismeretlen remekmű” című művéhez készített illusztrációk képviselik.

Balzac, a művészet határkérdéseit elemzõ, illetve a művész és az élet viszonyát bemutató novellájának Picasso illusztrációival történő kiadása Ambroise Vollard francia műkereskedő, galériatulajdonos és kiadó ötlete volt. Vollard kiállítótermeiben számos korabeli művész (Picasson kívül például Matisse, Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Pierre, Auguste Renoir) kapott helyet alkotásainak bemutatására. Ezenkívül Vollard jó kapcsolatainak köszönhetően, kiadói minőségében számos remek művészt meg tudott nyerni könyvillusztrációk készítésére.

„Az ismeretlen remekmű”-ben felvetett kérdések a művészt, valamint a művészetét érintő problémák, a művész szándéka, mondanivalója, illetve annak kifejezésére szolgáló eszközök és formák Picassot is különösen kubista időszaka kezdetétől, meglehetősen élénken foglalkoztatták. Ötleteinek kidolgozásához fáradhatatlanul újabb és újabb technikai megoldások után kutatott. Ennek megfelelően gyakorta alkalmazott vegyes technikákat.

Az esztergomi tárlaton többek között a következő művek lesznek láthatók:

Arcok, Csendélet, Gilette – első fejezet, A mester és múzsa, Jó napot mester, Portré, Két alak, Absztrakció I., A forma – sorozat, Kedves mesterem, Egyiptomi nő, Mester a múzsával – sorozat, Nő háttal, Picasso és az emberi színjáték – sorozat, Asztal lámpával, Nő és matador, Szerelmi történet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?