Kultúra

PENGE: Miért éppen Fellinger Tamás?

Fellinger Károly az előző évtized második felében kezdte kidolgozni azt a versnyelvet, amely a Rész és egész című kötettel (Lilium Aurum, 2012) állt elő teljes fegyverzetében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 7. 12:38

fellinger

A szerző azóta szinte évente jelentkezik új verseskönyvvel (köztük válogatott kötetekkel), a termékenység azonban nem ártott meg a versek színvonalának. Sőt. Fellinger műveit idegen nyelvekre fordítják, s mára összmagyar viszonylatban is számon tartják.

E versbeszéd maga mögött hagyta a Nagy László-i romantikát, a váteszi kísértéseket, s egy szikár, sok hatást befogadó és magába építő, asszociatív, reflektált költészetet hozott létre. Az ősszel megjelent, Köti a sötétséget című kötet tovább árnyalja és tágítja a fellingeri költői nyelv hatókörét. Azt is mondhatnánk, a megtalált személyesség költészete ez: Fellinger lírájában korábban is jelen volt a naplószerűség – a beszélő szinte egy naplóíró módszerességével rögzíti a mindennapok kisszerű történéseit –, de az új kötet mintha valóban arra törekedne, hogy a lehető legkisebbre vonja a távolságot a beszélő szubjektum és az életrajzi értelemben vett én között. Miközben természetesen tudja, hogy az életrajzi személyiség is szövegszerű konstrukció. Számos utalás található erre a könyvben, például a kötetzáró darabban: „Eddig kizárólag / a vezetéknevemet / írták le hibásan, / most a keresztnevemet írták el. / Egy bizonyos Fellinger Tamás / neve szerepel két megjelent / versem fölött.”

Az előbbi idézet folytatásában már a véletlen és sorsszerű kettősét hozza játékba a vers: „Biztosan így kellett történnie / a Tamás név nem lehet / véletlen, / abban ugyanis nem hiszek.” Ennek a kettős dinamikának az egész kötetre kiterjedő jelentősége van. A hátlapra kiemelt egysoros remeklés is a véletlennek játssza ki a költészetet: „A vers a csönd szúrópróbája.” Mindez üres fecsegés lenne, ha a kötet versei nem tennék, amit mondanak: a versek asszociációs mezejében az állítások, az epikus futamok megakadnak, más irányt vesznek majd visszatérnek stb., miközben metaforikus jelentéseket vesznek fel. Így lepleződnek le a hétköznapokat és a róluk való beszédet formába rendező (determináló) sablonok. Így kell tekinteni a fent említett életrajziság kérdéskörére is.

Mindezt azért tartottam fontosnak pontosítani, mert a kötet fő témája, az elhunyt apa meggyászolása, bizony ilyen kontextusban történik meg. A kötet gerincét a gyászév teszi ki, annak kommunikálható külsőségeivel és szomorú linearitásával: koszorúigazítás, hagyaték, ilyen-olyan rokonok és effélék. Közben persze az apa-fiú-anya kapcsolat is kibontakozik, egyszer a gyerekkorban vagyunk, másszor a haldoklás stációit olvassuk. De bárhol (illetve bármikor) is vagyunk, a tudat hátsó kamrájában mintha mindig ugyanaz a kérdés keresné a választ: mi az, ami az egymásra halmozódó jelenekből megőrzésre méltó, s mi az, ami felejthető? In memoriam Alois Alzheimer.

Fellinger Károly: Köti a sötétséghez. Media Nova M, Dunaszerdahely, 2017. 112 oldal.

Vida Gergely

(A kötetet volt szerencsém szerkesztőként olvasni, a pontozástól elfogultság okán eltekintek.)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Ronald Koeman

La Liga – Koeman nem kritizálta a csapatát, a sérültjeit hiányolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.