Páros játék, széttartó alakzatban

Örök téma a szerelem, legyen az testi vagy éterien tiszta, plátói vagy kuplerájbeli tízperces. O.

Örök téma a szerelem, legyen az testi vagy éterien tiszta, plátói vagy kuplerájbeli tízperces. O. Nagy Zoltán Páros játék A-val című novellafüzére (regénye) ebben a témában forog, igen érdekes módszerrel: lábjegyzetekben kommentálva szerető és szeretett viszonyát.

Ám a kötetben szereplő mintegy másfél száz rövidebb-hosszabb történetnek a szerzője, O. Nagy Zoltán sokkal rafináltabb annál, hogy csupán a testi vagy érzelemként megélt szerelemmel foglalkozzon. Novelláiban pontos kor- és kórképet is ad a Kádár-kor, a gulyáskommunizmus éveiről. Arról, miként is szocializálódott a „nagy nemzedék”, milyen hatással volt a szexuális forradalom a szocializmusban önmagukat kereső fiatalokra. Jól érzékelhető ebben a könyvben, hogyan élték, hogyan élhették meg az álságos időkben a még a paraszti társadalomból átöröklődött, vallási erkölcsi alapokon nyugvó gondolkodással való szembekerülésüket a fiatalok, hiszen ezt az értékrendet a szüleik még szigorúan tartották.

O. Nagy könyvének széttartó lazaságú struktúrája azt a lehetőséget is felkínálja, hogy ne folyamatként, hanem ötletszerűen, bárhol belekapva olvassuk. Számomra a legizgalmasabb történetek azok, amelyekben a bába (füvesasszony) szerepel. Már-már mágikus realizmus! Frappáns és igazán izgalmas a lábjegyzetelés, amely egy kinti, ám igencsak beavatott, olykor talán főszereplőként is felbukkanó női kontrollhangot jelenít meg. A túlcsordulásokat, az érzelmi túlfűtöttségeket, a már-már patetikusba hajló szövegrészeket kiválóan ellensúlyozza kemény, szikár, olykor cinikusnak tűnő ellenvetéseivel. Szerethető, érdekes alak bujkál e sorok mögött. O. Nagy Páros játék A-val című kötetének nagy pozitívuma, hogy tényleg játékosan, lazán, itt-ott az eldolgozatlanságot sem palástolva kíván egy korszakról, az abban szocializálódott emberekről vallani.

O. Nagy Zoltán: Páros játék A-val. Irodalmi Jelen Könyvek, Arad, 2012.

Értékelés: lllllllmmm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?