Palóc Portugál a Tháliában

AJÁNLÓKassa. A kortárs magyar drámairodalom egyik leggyakrabban játszott darabjának – Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának – a bemutatójára készül a kassai Thália Színház. A nyilvános főpróbát ma tartják, a premier holnap lesz.Az előadás több szempontból is különleges.

AJÁNLÓ

Kassa. A kortárs magyar drámairodalom egyik leggyakrabban játszott darabjának – Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának – a bemutatójára készül a kassai Thália Színház. A nyilvános főpróbát ma tartják, a premier holnap lesz.

Az előadás több szempontból is különleges. A darabot Dudás Péter, a Thália színművésze rendezi, kőszínházban ez az első rendezése. A remek színészi lehetőségeket, pazar dialógusokat, groteszk helyzeteket és valódi életszagot kínáló színművet egy merész döntéssel nem Irgácson, a képzeletbeli magyar faluban játszatja el, hanem áthelyezi egy létező szlovákiai magyar községbe, a Kassától néhány kilométerre fekvő Restére. Dudás Péter elmondta: személyes élmények kötik a faluhoz, és pontosan olyan emberekre, közegre, sorsokra emlékszik, amilyeneket a Portugál is felvonultat. A darab első olvasásakor azonnal a gyerekkori emlékeiben élő, de ma is változatlan restei kocsmára ismert.

Egressy művének egyik erőssége az egyedi nyelv, ám a Tháliában ezen is csavarnak egyet. Restén ugyanis palóc tájszólásban beszélnek, és természetesen a „szlovmagy” beszédmód is felbukkan. Így aztán a restei Portugálban is palócul szólalnak meg a szereplők. A kassai társulat egy része gömöri, kassa környéki származású, számukra nem idegen ez a dialektus (Masni szerepében Lax Judit, a Kocsmáros szerepében Bocsárszky Attila, a Pap szerepében Pólos Árpád), a nem palóc szereplőknek viszont komoly kihívás a tájszólás (Nádasdi Péter – Bece, Varga Lívia – Feleség, Szoták Andrea – Asszony, Madarász Máté – Retek). Érdekesség, hogy Csipesz szerepét Michal Soltész, a Kassai Állami Színház színésze játssza, aki tíz évvel ezelőtt saját teátrumában Retekként már sikert aratott; most első ízben szerepel magyar nyelvű előadásban.

Az előadást több, szövegében a darab helyzeteihez illeszkedő Omega-dal erősíti. (tsz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?