Óvatosan nyílt meg a Frankfurti Könyvvásár

kk

Kedd este megnyitották a 73. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, amelyet a világjárvány miatt hibrid formában és szigorú szabályok mellett rendeznek meg.

Hibrid módon jelent meg a díszvendég Kanada is. A vásárvárosban felállított nemzeti pavilon mellett online rendezvényekkel is várják a látogatókat, az észak-amerikai ország egyik leghíresebb írója, Margaret Atwood pedig kanadai otthonából, Skype-on jelentkezett be. Beszédében kiemelte: a világjárvány megmutatta, hogy az irodalom létfontosságú, ezért mindenütt követni kellene Olaszország példáját, ahol a lezárások idején a rendszerszintű fontosságú szolgáltatások közé sorolták a könyvesboltokat, amelyek ugyanúgy nyitva tarthattak, mint a gyógyszertárak.

A vasárnapig tartó rendezvényen 80 országból 2000 kiadó, terjesztő és irodalmi ügynökség vesz részt kiállítóként, és háromszáz szerző mutatkozik be új munkájával. A vásár az első három szakmai nap után átalakul irodalmi fesztivállá, amelyre több ezer könyvbemutatót, felolvasásokat beszélgetést szerveztek.

Az előző, 72. Frankfurti Könyvvásárt csak online formátumban és a megszokottnál jóval szerényebb programmal tartották meg. Az idei év az újrakezdésé, amihez a német szövetségi kormány hétmillió eurós támogatást nyújtott. Ennek révén a szervezők számos kiállítónak kedvezményes standdíjat számolnak fel, csökkentették a belépőjegyek árát és továbbfejlesztették a tavaly kipróbált digitális programokat.

„Köszönet jár az egész szakmának a kreativitásért és lendületért, amellyel életben tartották a könyvipart, és átvészelték a válságot" – emelte ki megnyitó beszédében Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere. A szerzők, a kiadók és a könyviparban dolgozó más kreatív emberek mind súlyosan megszenvedték a járványt, „annál is inkább remélem, hogy a 2021-es könyvvásáron számos személyes és vállalkozói sikertörténet veszi majd kezdetét vagy folytatódik" – mondta.

Aláhúzta, hogy az utóbbi másfél évben – a pandémia kezdete óta – az olvasnivaló a megszokottnál is fontosabb lelki táplálék volt. Az irodalom így a megértés és az együttérzés forrása, ezért „keserűen szükséges a mai világban", amelyben egyre inkább jellemző a másság, a különbözőség elutasítása – mondta a kereszténydemokrata politikus.

A vásár igazgatója, Jürgen Boos kiemelte, hogy a járvány a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb megpróbáltatása, amelyben világossá vált, hogy a szakma ellenállóképes, kreatív és innovatív. A veszély még nem múlt el, és bár ismét van lehetőség a személyes találkozásra, de nagy óvatosság szükséges.
A vásárra így csak az oltottak vagy friss negatív teszttel rendelkezők, valamint a fertőzésen igazoltan átesettek léphetnek be. A zsúfoltság elkerülése érdekében kiszélesítették a bejárati területeket, a megszokottnál szellősebben helyezték el a standokat és napi 25 ezerben korlátozták a látogatók számát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?