Peter Handkét bírálta a Német Könyvdíj nyertese

ss
Frankfurt |

Kedd este megnyílt a 71. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója. Az ünnepség szónokai az irodalom társadalmi jelentőségét emelték ki, de akadt, aki éles szavakkal bírálta a friss irodalmi Nobel-díjas Peter Handkét. 

Az irodalom nemcsak esztétikai élményekkel szolgál, új világokat is megnyit, és megmutatja, miként látják mások a világot. Az olvasó így megtapasztalja és el tudja fogadni, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem „többértelmű”, erre pedig nagy szükség van manapság – emelte ki köszöntőjében Heiko Mass német külügyminiszter.
Hasonlóan fogalmazott a díszvendég Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg is, aki szerint az olvasás elengedhetetlen egy igazságos társadalomhoz, és meg kell becsülni azokat, akik a műveikkel kiállnak a méltányos, igazságos társadalom mellett. 
Az öt napos vásáron 104 országból 7450 kiállító vesz részt, 150-nel több a tavalyinál. A szervezők 300 ezer vendégre számítanak a felolvasóesteken, konferenciákon.

Átadták a német nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a Német Könyvdíjat is, amelyet Szasa Sztanisics német-bosnyák szerző kapott Herkunft (Származás) című önéletrajzi regényéért. Sztanisics 14 évesen, 1992-ben került Németországba, mert családjával együtt menekülnie kellett a városát megszálló szerb félkatonai alakulatok elől – beszédében legfőképpen Peter Handkét bírálta. „ Azt, hogy ma itt állhatok önök előtt, annak a valóságnak köszönhetem, amelyet ez az ember nem tett magáévá és nem emelt be a 90-es években keletkezett szövegeibe” – mondta, megrázónak nevezve, hogy a háborús bűncselek-ményekért elítélt Milan Lukics vezette alakulatok vérengzéseit megkérdőjelező osztrák szerző Nobel-díjat kapott. 
Handke annak idején védelmébe vette Szlobodan Milosevicset, 2006-ban beszédet is mondott a temetésén, ahol tragikus sorsú embernek nevezte az egykori szerb elnököt. Azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenciai mészárlást, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, indokot szolgáltatva a nemzetközi közösség közbelépésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?